Hermitage Hoptopia

Innan torsdagens Gambrinusölprovning drog igång hade sällskapets styrelse en kort träff och helt oseedat hade styrelseledamot Björn med sig lite smalare amerikansk öl som han fått tag i via en vän och som han tyckte vi borde smaka. Det var bara tacka ödmjukt och sticka fram ett glas. Ölet som öppnades till mötet blev Hoptopia Double IPA, 8% från Hermitage Brewing Company.

Först en kort historia om bryggeriet. Hermitage Brewing Company är ett bryggeri som är knutet till bryggeripuben Tied House Brewing som ligger i Mountain View en bit utanför San Jose, Kalifornien. Enligt historien lär Tied House Brewing haft två bryggeripubar men på grund av den kraftiga nedgången i ekonomin för ett par år sedan blev de tvungna att göra sig av med ena stället för att inte gå under helt. Med bryggeriutrustningen från den igenbommade puben startades Hermitage Brewing Co för att bland annat producera flaskölsvarianter av Tied House Brewings öl. På Hermitage Brewing blev det vid sidan om att producera Tied House öl alltså möjligt att få lite friare tyglar än vad som funnits tidigare på de renodlade bryggeripubarna. Större möjlighet för kreativitet och mer experimenterande med andra ord. Förresten verkar det numera även finnas möjlighet att brygga en öl där själv om man skulle vilja och har den rätta ekonomin. Nåväl, vid sidan om flaskvarianterna på Tied House-ölen kunde de börja göra ett par öl under det egna nya namnet. Bland annat gör de tre ”dubbel”-öl inom vad de kallat för ”-topia”-serien. Det var alltså en av dessa öl som nu hittat till oss.

Hermitage Hoptopia Double IPAHermitage Hoptopia Double IPA: Färgen lätt disig i matt rödorange. Skummet gulvitt ganska tunnt och småbubbligt och rätt snabbt förgånget.

Doften humlig med citrus, tropisk frukt och en del tallbarr men även med en lite underlig ton av rökighet som från lätt rökta charkuterier.

Smaken smått egen med först en lite sötfruktig ton som övergår i kåda, tallbar, citrusbeska och tillslut fyller munnen med någon typ av rökighet som av bränd skosula och djungelolja. Kroppen ganska fyllig och efterbeskan stannar till tillräckligt länge för att noteras. Vet inte riktigt om jag tycker om det eller inte. Hur som helst intressant att ha smakat. Känns nog vid lite mer eftertanke lite för obalanserad för ett högre betyg. Betyg: 3

Till sist tack igen till Björn som delade med sig!

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: