Ölprovning III, 2011 med Gambrinus, Uppsala

Igår hade Ölsällskapet Gambrinus årets tredje ordinarie ölprovning med som vanligt på fyra okända öl under ett okänt tema. Liksom tidigare sammankomster på senare tid var intresset stort. Totalt var vi 31 öldrickare närvarande med ölsinnet på topp.

Du som inte har en aning om hur ölprovningarna går till och vill få lite mer information är det lättast att kolla in sällskapets hemsida eller ett av mina gamla inlägg om någon tidigare träff.

Kvällens provning hade undertecknad som ansvarig och de fyra ölen som jag skickade ut till deltagarna var i färg från bärnsten till nattsvart. Eftersom jag var med och hällde upp ölen såg tyvärr bara jag att skummen var kraftiga och fina. Väl utdelade hade ju kronan lagt sig men skummets storhet gick i och för sig att ana sig till i tre av de fyra glasen. Rent utseendemässigt gick det alltså inte att gissa sig till något specifikt tema annat än kanske överjäst öl som gemensam nämnare men även det var inte helt tydligt.

Provsmakningen satte igång och åsikterna samt idéerna om teman och öl började höras runt borden. Tankar som dök upp bland deltagarna var bryggeriteman, finöl, rågöl, påsköl för att nämna några. Någon nämnde BrewDog vilket vissade sig vara delvis rätt då ett av ölen kom därifrån. Någon annan droppade även Flying Dog vilket även det var representerat. När väl dessa två bryggerier hade ringats in tog det inte lång tid innan kvällens rätta tema spikades: HUNDÖL. När temat var satt kom snart förslag på att även någon öl från Bulldog-serien från Gotlands Bryggeri borde vara med vilket det också var. Det fjärde hundölet var det dock svårare att komma på varifrån det kom. Till slut fick jag själv droppa bryggeriets namn Sea Dog vilket för många var en helt ny bekantskap. När väl bryggerierna fanns på plats gick det ganska snabbt för församlingen att komma fram till rätt öl med undantaget ölet från Sea Dog som liksom bryggeriet fick avslöjas av mig trots att en del var inne på rätt spår när de tyckte sig känna något nötigt.

Gambrinus provning 2011-03-31

TEMA: Hundöl

SB # Namn Glas Placering Poäng Omdöme
86525  Sea Dog Riverdriver Hazelnut Porter, 5.4% 1 4 51 3.52
89205 Sitting Bulldog IPA, 6.4% 2 3 75  3.94
89214 Snake Dog IPA, 7.1% 3 1 99  4.45
88481     BrewDog Rip Tide, 7.8% 4 2 85  4.13

Kvällens vinnare blev alltså det humlerika amerikanska ölet Snake Dog IPA från Flying Dog Brewery. Det verkar vara som att Ölsällskapets favoriseringar för tillfället går mot de mer citrusfruktiga humleölens håll. Hur som helst stora gratulationer till Flying Dog!

Själv tyckte jag kort såhär:

1. Sea Dog Riverdriver Hazelnut Porter, 5.4%: Mörkt mörkbrun färg och kraftigt skum. En ganska intensiv nötig doft. Smaken tunn på gränsen till vattnig men med lite rostade nötter och kaffe. Betyg: 3

2. Sitting Bulldog IPA, 6.4%: Mörkare bärnstensfärgad med ett par centimeters benvitt skum. Doften lätt tallig men inte så intensiv. Smaken ganska torr med mediumbeska och normalbyggd kropp trots den lätt riviga alkoholen. Kändes lite som det inte fanns mycket mer där en beskan. Betyg: 3

3. Snake Dog IPA, 7.1%: Bärnstensfärgad, lite åt det mörkt gyllene med ett benvitt kraftigt skum. Doften ganska stark med mycket grapefrukt och även lite kådigt tallig. Smaken innehåller märkbar sötma med inslag av grapefrukt och färskt gräs. Kroppen hyfsat vältränad. Frisk beska som stannar kvar. Betyg: 4-

4. BrewDog Rip Tide, 7.8%: Svart med ett tätt brunt skum som snabbt lägger sig. Doften inte alltför intensiv men nog för att känna av kaffebönor, mörk choklad och en lätt brändhet. Smaken söt, bränd, rostad med en viss eldighet och mycket kaffe. Betyg: 3+/4-

Gambrinuns provning 2011-03-31Om man tittar på resultatet var jag således av ungefär samma åsikt som genomsnittet. En schysst provning även om jag inte direkt blev överväldigad av något av ölen. Sea Dog Riverdriver Hazelnut Porter var väl den öl som flest hade svårast att ta till sig och den diskuterades även en del efter det att ölen hade avslöjats. Då om hurvida den luktade nötigt eller inte. En del tyckte det fanns en väldigt tydlig hasselnötsarom medan andra inte hittade den alls utan mer var inne på moraknäcke och råg.

Hur som helst ännu en kul provning lagd till handlingarna och med många nöjda besökare dessutom även om mitt tema för kvällen kanske inte var det mest självklara.

Förresten om du är sugen på att läsa mer såg jag att min namne och ölbloggskollega Johan (som även han är Gambrinusmedlem) redan igår lagt upp en liten sammanfattning om provningen.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Ölprovning III, 2011 med Gambrinus, Uppsala”

  1. Hermitage Hoptopia « Gjölen Says:

    […] Innan torsdagens Gambrinusölprovning drog igång hade sällskapets styrelse en kort träff och helt oseedat hade styrelseledamot Björn med sig spännande öl. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: