Systembolagsnyheter den 1 april

Den 1 april är det så kallat modulskifte hos Systembolaget. Det innebär att nya öl kommer in i det ordinarie sortimentet för att stanna minst ett år framåt. Men det innebär också att en rad öl försvinner eller byter ”sprindningsnivå”/modul (BAS, T1-T9). Om du vill ha en bra redogörelse över vad det här med moduler är rekommenderar jag att läsa ”Lite Modularitetslära” på ölbloggen Ofiltrerat. På den bloggen hittar du även vilka omflyttningarna är samt vilka öl som försvinner imorgon. Vid sidan om dessa omkastningar sker även smärre prisjusteringar. Om du inte orkar klicka dig vidare kommer här en ytterst bantad miniförklaring: Systembolagets butiker har olika storlekar och grupptillhörigheter. En viss typ av butik har ett sortiment motsvarande en viss modul. Till exempel är de flesta butiker basutbudsbutiker som således endast har basutbudet. Om du är mer intresserad av saker rörande Systembolagssortimentet finns det lite mer information att få på deras hemsida.

Nu kort till de öl som kommer imorgon fredag:

Systembolagets nyheter 1 april 2011

Totalt kommer 17 stycken ”nya” öl. Åtta ale, sju ljusa lager, en porter och en veteöl. Några är egentligen inte nya, de är redan existerande öl som kommer i ny eller ytterliggare en typ av förpackning till exempel Norrlands Guld Export, 5.3% och Spitfire, 4.5%. Förpackningskomplementering blir det även för de två som du inte ser på bilden ovan; Bellman 6,0 som nu även kommer på flaska och Eriksberg, 5.3% som nu också dyker upp på burk.

Lagerölen känns överlag inte superintressanta även om det kanske kan var schysst att prova spanska Ambar Especial, 4.5% från bryggeriet La Zaragozana och det blit väl till att utvärdera Cheap Thrills, 4.6%. Den första ölen ut i Spendrups nya ”attitydrika” underbryggeri Brutal Brewing. En öl som har diskuterats en del och vars hela existens jag själv är mycket tveksam till. Nederländska Bavaria Premium, 5.0% har jag testat tidigare och är inget jag kommer att kasta mig över. Vad gäller Arboga Ekologisk, 4.7% känns det roligaste med den att den är just ekologisk.

Vad gäller ale:n finns det ju ett par fler trevliga nyheter. S:t Eriks Pale Ale, 4.5%,  humlestinna Hop Yard, 7.3% från Nils Oscar och från BrewDog, Skotland nya Punk IPA, 5.6% på burk (blir till att beställa för jämförelse med flaskan). Av de andra nya britterna blir det till att prova King Goblin, 6.6% från Wychwood Brewery och vad gäller Black Isle Organic Goldeneye Pale Ale, 5.6% från skotska Black Isle Brewery har jag redan hunnit dricka den och det är en stabil ekologisk pale ale så det kan nog bli fler. I övrigt är det riktigt skönt att få se ytterligare en stabil veteöl från Schneider-Weisse i form av deras Mein Grünes, 6.2% och kalas att en öl från amerikanska Flying Dog Brewery som varit portade från hyllorna alldeles för länge dykt upp. Välkommen Gonzo!

De allra roligaste är nog de två belgarna som dyker upp. En saison vid namn Saison Dupont, 6.5% från Brasserie Dupont och en trevlig flandersk röd öl vid namn Rodenbach Grand Cru, 6.0% från Rodenbach Brewery som i sin tur numera är en del av Palm Breweries.

Förresten om du vill ha en mer listbaserad genomgång av nyhetssläppet rekommenderar jag att läsa Ölkultur eller Schnille & Schmak.

Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Systembolagsnyheter den 1 april”

  1. Billig fylla? « Gjölen Says:

    […] Jag har undrat en del om Spendrups nya satsning Brutal Brewing de senaste dagarna. Som jag nämnde i inlägget om de nya produkterna hos Systembolaget har ölen Cheap Thrills redan skapat en viss debatt hos ölbloggare sen pressmeddelandet dök upp. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: