Jenlain Blonde

Måndag och en ny ölvecka ligger så gott som oskriven framför en. Ikväll är det en mininyhetsölprovning på g hos bror och imorgon lutar det mot den sedvanliga tisdagspuben på O’Connor’s och på torsdag är det dags för mars månads andra ölprovning med Ölsällskapet Gambrinus.

Nåväl åter till idag som börjar lite väl tidigt för min smak men vad gör man inte för att förkovra sig i dryckernas värld. Som ett litet mellanspel till alla nyheter och annat aktuellt tänkte jag skriva lite om när jag testade en av de för nästan exakt ett år sedan då nya burkölsnyheterna i Systembolagets ordinare sortiment. Det som gör att denna öl i alla fall är lite relevant idag är att den på fredag inte längre kommer finnas kvar i basutbudet hos Systembolaget och därmed troligtvis försvinna från många butiker.

Nåväl ölen är något så ovanligt som en fransk burköl och kommer från Brasserie Duyck. Namnet på ölet är Jenlain Blonde och för den svenska marknaden ligger ölet av någon anledning på 5.9% ABV i stället för 7.5% som är det ursprungliga för denna öl. Jenlain är förresten namnet på byn där det familjeägda bryggeriet ligger.

Färgen är klar, gul och har en fin lyster. Rikligt vitt skum på ett par centimeter som byggs på av det Jenlain Blondefriskt kolsyrebubblande underliggande ölet. Efter en stund lägger sig skumkronan så sakteliga med en hel del rester hängandes kvar utmed glaset.

Doften är förvånansvärt stor men ganska enkelspårig mot klassisk lagerarom av typen malt, ljust bröd men det finns en uns av vete, honung och våt jord.

Smaken är väldigt snäll. Där finns en hel del bröd, malt och lite honung men inte mycket till beska. Ölet slinker ner väldigt lätt och lämnar inga större spår efter sig i form av någon smarrig eftersmak. Ett väldigt lättdrucket friskt öl med ett ok utseende och doft men tunn kropp och enkel smakpalett. Betyg: 2+

Inget öl som den stora massan kommer att sakna skulle jag tro men lite trist eftersom med den försvinner en liten liten bit av den europeiska ölbredden hos Systembolaget.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Jenlain Blonde”

 1. Filmkram Says:

  Hej där! Kul att du är igång med bloggen. Och tack för the heads up angående denna öl. Den har varit något av en favorit här i hemmet and will be missed. /KortfilmsErik

 2. Gjertrud Anne Flote/Rowi Wines AB Says:

  Hej!

  Ja det har skapat lite förvirring med vår lilla burk som är framtagen speciellt för Systembolaget. Egentligen är den motsvarande produkten i Frankrike Jenlan Blonde Speciale N°6, som gjordes som en modifiering till Bière de Garde för att erbjuda en lite mer alkoholsvag öl.

  Men Jenlain Blonde Bière de Garde 7,5% finns nu på beställingssortimentet, både som 75 cl champagneflaska och den lilla 25 cl. Tyvärr har vi inte möjlighet att sälja dessa styckvis, endast i hela kollin.

  Ni kan fortfarande köpa burken, Jenlain Blonde, den finns fortfarande i modul T9 och går att beställa hem till alla butiker. Det är cirka 300 butiker som fortfarande har den på sin hylla.

  /Gjertrud Anne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: