Bons Vœux

Jag var för ett tag sen hemma hos mina föräldrar på visit och när jag skulle leta fram något att dricka råkade jag på två flaskor av en öl som jag hade glömt bort stod i deras skafferi och samlade damm. Ölen köptes nog in strax efter att den släpptes på Systembolaget den 2:a februari 2009. Ett ganska bra tag sen med andra ord men det gör inte så mycket eftersom ölen enligt bryggeriet håller minst till år 2013. I och för sig kanske den har stått aningen varmt där i skåpet. Nåväl vi bestämde oss för att prova en flaska.

Ölet är som framgår av inläggsrubriken Bons Vœux, 9.5% från det mycket trevliga belgiska familjeägda bryggeriet Brasserie Dupont. Bryggeriet har en över 150-årig historia (familjen Dupont äger verksamheten sen 1920) och de har en ganska liten produktion och brygger  inte heller speciellt många olika sorter. På den svenska marknaden är bryggeriet högaktuellt nu eftersom Systembolaget kommande fredag den 1 april tar  in en av deras riktigt klassiska öl Saison Dupont, 6.5% i det ordinarie sortimentet. Just det saison-ölet är förresten i grunden samma öl som bryggeriet en gång i tiden startade upp hela verksamheten med genom att brygga år 1844.

Tillbaka till Bons Vœux som började bryggas år 1970 för att då ges som nyårspresent till deras bästa kunder men allteftersom populäriteten växte har ölet även börjat säljas kommersiellt.

När jag öppnar upp ölet märker jag att det är ett riktigt kraftigt tryck i korken vilket skulle kunna tyda på att den stått lite för varmt.

Brasserie Dupont Bons VœuxFärgen är klart gyllene så länge man undviker den sedimenterade jästen. Om man även slår i en liten svätt av bottensatsen blir ölen inte helt förvånande annorlunda till utseende med stor grumlighet orsakade av de många och stora partiklarna som då simmar runt. Ett litet vitt skum ligger som ett lätt lock på toppen.

Doften är lätt fruktig med tydliga inslag av belgojäst och vaga halmtoner där finns även något som jag associerar till en rå jordkällare.

Smaken är maltig, söt med en rund behaglig beska och ölet ger en värmande kanske lite lätt spritig känsla. Kroppen känns snäll och väl avvägd. Ett helt ok öl med bra balans men som inte sticker ut på något sätt och känns aningen medelmåttigt. Svårt att säga om hur mycket den något varma lagringen har påverkat ölet. Betyg: 3+

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: