Hofbräuhaus München

Första ölstoppet i München fick bli ett av de mest kända och största ölturistattraktionerna i stan nämligen Hofbräuhaus Münchens restaurang och ölhall Hofbräuhaus am Platzl.

Hofbräuhaus München

Redan innan man nådde fram till detta gigantiska ölhak märkte man av ställets populäritet genom tillströmningen av människor, ökande ljudvolym samt även den något instabila gångstilen hos de människor som gick åt motsatt riktning. Väl på plats entrar man en stor öppen sal där bänkar och bord står på rad och där traditionsklädd personal kryssar runt mellan bord till och från ölupphällningsdepån. På besök i Hofbräuhaus, MünchenLjudnivån är bedövande och människomixen total. Alla verkar vara där, småbarnsfamiljer, tonårsgäng, fotbollsfans, svensexor/möhippor, stamgäster, Max och Erika Mustermann, turistbussar och ölbloggare för att nämna några. Många verkar mest gå rakt igenom stället och kanske stanna till och ta ett par foton, köpa något i souvenirshopen eller lyssna och ta några danssteg till det något åldersstigna bayerska livebandet Geschwister Laschinger und die Ampertaler Kirtamusi. I och för sig kanske de flesta tvekar och inte sätter sig ner för en bit mat och öl för att det finns ganska ont om självklara platser. Men självklart går det alltid att trycka sig in i något hörn eller mellan några storvuxna tyskar. Jag och bror hittade ett par platser i mitten av lokalen och väl sittande blev vi förvånandsvärt snabbt behjälpta av en servitör.

Ölutbudet var inte det största så valet blev inte alltför komplicerat. Vi bestämde oss för att provsmaka de två storsäljarna HB Dunkel och HB Original i de nätta provsmakningsglasen på en liter.

Mattias provsmakar HB OriginalHB ORIGINAL, en ljus lager på 5.1%.

Färgen är ljust gyllene och helt klar med ett kraftigt högt vitt skum som ganska envist hänger kvar.

Doften innehåller inte allt för mycket att förvånas eller fascineras av. Spannmål, ljust bröd aningen touch av brödjäst kanske.

Smaken inte heller alltför markerad. Brödig, lätt maltig, torr och med en viss beska men inte alls speciellt markerad. Tunn kropp och känns nästan lite vattnig. En hyfsat lättdrucken öl utan några krusiduller. Betyg: 2+/3-

HB DUNKEL, en mörk lager på 5.5%.

Färgen är mörkt brun med en liten släng av rödhet i sig. Nästan som solblekt mahogny. Skummet lätt bruntonat och även här stabilt och livskraftigt.

Doften maltig med inslag av grövre bröd, lite karamelliga toner och vad jag tycker mig känna igen som en lätt nötighet men känns totalt sett inte jättestor i näsan.

Smaken len med bra trevlig maltighet och en viss karamellighet. Fint läskande och en betydligt trevligare, smakrikare öl än HB Original. Ölet har även en snäll beska som funkar bra med maltigheten och de lite kolaaktiga tonerna. En öl man skulle kunna dricka i alla fall ett glas (1 liter) till utan att kännas jobbigt och trist. Betyg: 3+Mat och öl på Hofbräuhaus

Efter dessa två drycker och en bit passande mat testade vi även brygghusets Münchner Weisse som är en ofiltrerad veteöl på 5.1%.

Hofbräu Münchner Weisse

HB MÜNCHNER WEISSE

Färgen var dimmigt mediumblond lite åt aprikos med ett tätt skum som hänger sig kvar utmed glasets kanter.

Doften känns trevligt bra i form av klassiskt veteölstypiska skumbananer men inte så mycket annan kryddighet.

Smaken snäll med inte alltför markerade vetebrödsinslag. Skumbananskänslan finns helt klart där om än inte alltför markerad. I övrigt ett lätt lätt limmigt inslag och en lite tunn kropp kan jag tycka. En godkänd ok mjuk veteöl i klassisk stil. Betyg: 3-

Det får räcka med Tysklandsöl för det här inlägget men det kommer nog fler inom snar framtid.

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Hofbräuhaus München”

  1. Johan Says:

    Jag röstar för att vi börjar använda Maßkrug på våra provningar, perfekt provningsstorlek 🙂

  2. Mikkelller Hop Bomb Challenge 2010 « Gjölen Says:

    […] I stället för ett till Tysklandsinlägg blir det idag en liten text om vinnarölen av 2010 års Hop Bomb Challenge. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: