Ölprovning III, 2010 med Gambrinus, Uppsala

Tidigare ikväll var det mars månads ölprovningsträff med Ölsällskapet Gambrinus, Uppsala. Ni som följer bloggen har ju sett tidigare inlägg om dessa provningar och vet ungefär hur det brukar gå till. För er som inte vet drar jag nu en kort genomgång.

Ölsällskapet annordnar medlemsölprovningar en gång i månaden under hela året med undantag för ett uppehåll under sommaren. Till varje provning anmäler Gambrinusmedlemmarna sig ungefär en vecka i förväg. Av de idag runt 80 medlemmarna i föreningen brukar uppslutningen ligga på runt 30 personer. Själva provningen är en ren blindprovning av fyra okända öl som valts ut av provningsledaren. Ölen är valda utifrån ett hemligt tema som kan ses som den minsta gemensamma nämnaren för dryckerna. Ölen provas och varje enskild öldrickare poängsätter alla öl från 1 till 4 där 1 poäng ges till det minst goda och 4 poäng ges till det öl provaren tycker är bäst för kvällen. Vid sidan om poängen sätts även ett omdöme som mer speglar nivån på ölen. Skalan här är 0–odrickbart till 6–fulländat. Efter att närvarande öldrickare satt sina poäng och omdömen och allt har sammanställts avslöjas temat och ölen.

Ölprovning 2010-03-11 - De fyra okända ölen

Dagens proving var något annorlunda gentemot tidigare provningar jag deltagit i på så sätt att det var jag själv som var provningsledare och alltså valt tema plus köpt in öl. Det ”svåraste” med detta uppdrag är helt klart att begränsa sig och till slut välja en idé. Efter genomgång av Systembolagets sortiment samt lite kontakt med importörer (tack Brill & Co) föll mitt val till tema på choklad eller chokladöl helt enkelt. Hos Systembolaget finns ju fyra öl med choklad i namnet vilket passade perfekt för en provning men tyvärr visade det sig att Holgate Temptress chokladporter, 6.0% från Australien inte fanns att få tag på längre i beställningssortimentet så det fick bli en speciallösning med en privatimport som tack vare riktigt snabbt och hjälpsamt handlande av både Brill & Co samt Systemboalgets privatimportavdelning hann fram precis i tid. Så efter lite roddande hade jag fått fram den här torsdagskvällens fyra öl, Young’s Double Chocolate Stout, 5.2% från Wells & Young’s Brewery, England; Meantime Chocolate, 6.5% från Meantime Brewing, England; Brooklyn Black Chocolate Stout, 10.0% från Brooklyn Brewery, USA samt Southern Tier Imperial Choklat Stout, 11.0% från Southern Tier Brewing, USA.

Ölprovning 2010-03-11 - De fyra ölen

Eftersom det var jag som höll i provingen var det även jag som stod för ölköp, öltransport och inte minst ölupphällningen. Ölprovning 2010-03-11 - UpphällningenDet tar helt klart längre tid än man tror att hälla upp runt 120 glas med öl. Det blev ju inte mindre stressigt av att man hörde ett gäng ölsugna provare bli allt mer törstiga utanför köket:). Som tur var hade jag bra hjälp under det ganska tidskrävande upphällandet. Tack Ida!

Vad gäller själva drickandet blev det en annan typ av provning för min del denna gång. Detta till stor del på grund av att det var jag själv som låg bakom ölvalen och eftersom man mer lyssnade på andra och inte riktigt han med att anteckna lika mycket som vanligt på varje öl. Hur som helst här kommer en kort genomgång vad jag lyckades få ner på papper om respektive brygd plus lite av resultaten från provningen.

Young's Double Chocolate Stout1. Young’s Double Chocolate Stout, 5.2%: Svart öl med kraftigt och bruntonat skum. Doften helt ok av lätt brändhet och kaffe. Smaken medelfyllig, inte alltför söt, jämn noterbar beskhet men inte alltför lång eftersmak. Lite vattning på något vis. Mitt Betyg (MB): 3, total poäng (TP): 53 och medelomdömet (MO), 4.00

Meantime Chocolate2. Meantime Chocolate, 6.5%: Inte helt svart utan mer åt mörkt brunröd med ett rejält men inte superkraftigt skum som försvinner fort. Doften kraftigt chokladig och angenäm. Smaken inte alls lika söt som förväntades, nötig, bra beska och en fin fyllighet med en eftersmak som sällskapar en fin stund. MB: 3+/4-, TP: 56 och MO: 4.07

Brooklyn Black Chocolate Stout3. Brooklyn Black Chocolate Stout, 10.0%: Svart öl med brunt skum som kvickt minskar till ett litet lock. I doften känns mörk choklad, lätt rostad malt, lite brändhet och kaffe. Smaken ganska söt, medelbesk, kaffe, rostning, högkakaohaltig mörk choklad och fyllig men aningen vass och alkoholig. En bra fyllighet och fin som invärtesvärmare. MB: 4-, TP: 74 och MO: 4.25

Southern Tier Imperial Choklat Stout4. Southern Tier Imperial Choklat Stout, 11.0%: Svart öl med kraftigt, bruntonat och krämigt skum. Doften otroligt söt, chokladig och inbjudande. Nästan lite åt smält Toblerone. Smaken väldigt stor och fyllig. Mjuk som en kattunge och med mycket chokladtoner. Nästan som att dricka en fyllig chokladdryck men med lite fin sälta. Helt klart intressant och god men tveksamt om man pallar med att dricka så mycket mer än ett glas. MB: 4+, TP: 97 och MO: 5.07

Vinnaren blev inte helt förvånande öl nummer fyra – den kraftfulla men lena Southern Tier Choklat. Inte nog med att den fick en hög poäng den nådde även upp över fem i medelomdöme, 5.07 för att vara exakt, vilket är det högsta jag varit med om under min tid som Gambrinusmedlem. Resultaten kan som vanligt även hittas hos Gambrinus.

Ölprovning 2010-03-11

Det får vara allt om ölen för denna gång. Kvällen tyckte jag blev lyckad och det verkar som de närvarande öldrickarna helt klart uppskattade dryckerna. Kul. Att hålla i en provning på det här viset var stimulerande och förhoppningsvis blir det fler gånger.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

2 svar to “Ölprovning III, 2010 med Gambrinus, Uppsala”

  1. Jonte Says:

    Southern Tier Choklat är verkligen en chokladbomb. Jag gillar den också. Deras Créme Brule Stout däremot är ganska så avskyvärd. 🙂

  2. Leffe Blonde Says:

    Southern Tier Choklat låter helt klart spännande. Någon som vet om man bara måste privatimportera för att få tag på den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: