Mora Kölner-Bier

Idag var jag en sväng förbi hemma hos mina föräldrar för att fira min mors födelsedag. Som vanligt blev det även lite öl vid sidan om mat- och tårtintaget. Då min far varit en sväng till Dalarna förra veckan, och stöttat brorsan under hans Öppet Spår-åkande, lyckades han få lite tid över för att titta in hos Systembolaget i Mora och där lyckats hitta öl från det lokala Mora Bryggeri Aktiebolag. För er som inte vet så mycket om detta lilla mikrobryggeri kan jag säga att Mora Bryggeri Aktiebolag faktiskt har anor tillbaka till 1872 men i dess nuvarande utseende och familjeregi har det bara funnits sedan början av 2003. Bryggeriet är inhyst på ägarna Anderssons familjegård belägen i Vattnäs strax norr om Mora. Ölen som fanns tillgänglig i butik och som inhandlades var deras variant av kölsch vid namn Mora Kölner-Bier, 5.0%. En öl som endast kan butikköpas hos Systembolaget på Kyrkogatan 19 i Mora. Mora Kölner-BierDe brukar normalt sett även saluföra Mora Amber Ale, 5.5% men enligt den lokala Systembolagspersonalen hade tyvärr den senaste batchen blivit förstörd och därför fanns den inte att köpa.

Färgen är blekt gyllene nästan lite mer åt halmgult och klar. Det vita skummet byggs upp ganska högt men kollapsar lika fort som det uppstod och lämnar några få ytterst små spår efter sig.

Doften är snäll och ganska enkel med viss maltighet, metalliskhet och ytterst subtil men närvarande humlearom.

Smaken är även den enkel med viss smörighet, metalliskhet, inslag av malt och en ganska markerad beska som dock känns ganska flyktig. Ett lättdrucket öl som inte sticker ut speciellt mycket och som inte kommer programmeras in i smaklökarnas minnesbank men visst kan den fungera godkänt som törstsläckare. Betyg: 3-

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Mora Kölner-Bier”

  1. Gyllenbock Says:

    Håller med, en öl som fungerar som törstsläckare men inget man direkt måste dricka igen och igen…

  2. Eva Andersson Says:

    Hejsan, råkade se inlägget om Mora Kölner Bier och Amber Ale. Måste dementera uppgiften om att batchen med Amber skulle varit förstörd, så var inte fallet utan sanningen var att den var helt slutsåld pga stor efterfrågan. Därför var den slut på systembolagshyllan, tråkigt om personalen har lämnat sådana felaktiga uppgifter.
    Mvh Eva Andersson.
    Mora Bryggeri AB.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: