Ichtegems Grand Cru

Den enda ölen från Belgien i förstamarsnyheterna kommer från de norra delarna av landet och är en flandersk röd ale vid namn Ichtegems Grand Cru, 6.5%. Ölet bryggs av Brouwerij Strubbe som är beläget i just Ichtegem, Västflandern. Bryggeriet grundades 1830 av Carolus Strubbe och drivs idag av sjunde generationen av familjen Strubbe. Ichtegems Grand Cru bryggdes första gången till bryggeriets 175-års jubileum år 2006 och är den nyaste ölen i Brouwerij Strubbes sortiment. Till Sverige importeras ölet av Belgodeli.

Färg går i mörkt ädelträbrunt nästan lite åt det vinröda hållet. Skummet har en lätt brytning åt brunt och är inget som hänger kvar någon längre tid i glaset. Ichtegems Flemish Red 2007Några smärre rester lämnas kvar för att i alla fall påvisa dess tidigare existens.

Vid ölets upphällande letar sig en fint syrlig frisk lätt fruktig doft upp till näsborrarna och meddelar hjärnan att en så kallad suröl (öl med markerad syrlighet här orsakad av en mjölksyrejäsning) är i antågande. Vidare är det inte bara färgen som är lite rödvinslik utan det finns även sådana tendenser i aromen för jag hittar nämligen lite ekfat, röda druvor och vad som påminner om jäst.

Smaken är härligt men snällt syrlig med en fin torr fruktig sötma. Jag hittar spår av körsbär, träekor, citrus, balsamvinäger och en ganska behaglig maltighet gömd bland det fruktiga. Kolsyran är tydlig och nästan på gränsen till lite frän.

Ett ganska snällt syrligt öl som känns lätt uppfriskande och lättdrucket. Jag kan tänka mig att det skulle kunna fungera som en lite snällare introduktion till suröl för den oinvigde. En god flandersk röd ale men inte så mycket mer en så. Betyg: 3+

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: