Aventinus Weizen-Eisbock

Äntligen fredag och lite mer tid för att kunna ta sig en lite starkare öl i lugn och ro. På tal om lite starkare öl tänkte jag nu klämma den starkaste nykomlingen från i måndags nämligen eisbocken Aventinus Weizen-Eisbock, 12.0%. Ölet kommer från veteölspecialisterna vid Georg VI SchneiderWeisses Bräuhaus G. Schneider & Sohn GmbH vars grundare Georg I Schneider fick sitt tillstånd att brygga veteöl av Kung Ludwig den II av Bayern år 1872. Bryggeriet är fortfarande i familjen Schneiders ägo och styrs idag av Georg VI Schneider. Nu över till ölupplevelsen.

Färgen på ölet är mörkt brunröd nästan lite åt bränd terrakotta och har ett siktdjup på någon halvcentimeter i den äppelmustliknande brygden. Skumbubblorna som bildas går nästan räkna på mina egna fingrar och tår. Endast en enkelbubblig hinna bildas direkt efter upphällningen men försvinner lika fort som den kom. Aventinus Weizen-EisbockDet fortsätter i och för sig smyga upp lite ströbubblor utmed kanterna även efter försvinnandet. 

Doften sprider sig storstilat i omgivningen vilket inte gör speciellt mycket då den känns väldigt angenäm. Aromen är inte alltför långt borta från färskt mustade äpplen och vidare plockar näsan upp en söt lite jästig karaktär med en hel del maltighet, skumbanan och sirapsvibbar plus en vag bekant doft av den där snokvärmande alkoholen.

Smaken känns till en början ganska vass och brännande men munnen vänjer sig relativt kvickt och då träder en fin fruktighet med lite aprikos, brödsirap, mörkt trä och en viss kryddighet in i smakbilden. Påminner kanske på något vis om en lite mindre söt Tawny Port. Jag skulle inte heller säga att alkoholen försöker gömma sig. Det känns mer som om den är tydlig med dess närvaro och basunerar ut att här är det den som i första hand bestämmer. Inte på ett nödvändigtvis dåligt sätt utan mer bara markant. Så vad ska man säga om denna brygd? God? Ja. Den smakar ju klassiskt veteöl men ändå inte. Helt klart intressant men lite för framträdande alkohol för att få ett riktigt toppbetyg från mig. Betyg: 4-

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Aventinus Weizen-Eisbock”

  1. BeerSweden Darren Says:

    Pretty much how I called it Johan. Strangely enjoyable but a little too much obvious alcohol to make it anything more than an occasional sipper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: