Bötet Barley Wine

Jag kände att det återigen kunde vara dags för en av Systembolagets förstamarsnyheter och idag har turen kommit till en av de ytterst få svenskproducerade ölenJärflottakarta av typen barley wine nämligen Bötet Barley Wine, 9.1% som kommer från Nynäshamns Ångbryggeri.
Nynäshamn bryggde denna öl första gången sommaren 2007 och Bötet är den starkaste ölen de har i sitt sortiment. Namnet kommer från den udde söder om Nynäshamn som användes som utgångspunkt för att ro mellan fastlandet och ön Järflotta.
Nog med bakgrundsfakta, nu till själva upplevelsen av ölet.

Färgen är mjukt dimmigt brödsirapsbrunt och det halvcentimeter tjocka småbubbliga lockartade skummet går i en sandig nyans. Nynäshamns Ångbryggeri Bötet Barley WineSkummet försvinner på dryga minuten men lämnar små spår hängandes efter sig utmed ölkupan.

Doften känns stor och söt med fina inslag av honung, mörk brödsirap, torkad frukt och har även något som påminner om ett lätt uppluckrat lyxigt knäckebröd med aprikosmarmelad. Långt där inne i luktcentrats vindlingar blinkar det även en matt alkohollampa.

Smaken har en stor dos karamelliserat socker, återigen brödsirapsanspelningar och en knivsudd honung. I munnen kommer även en snyggt uppsmygande beska som trots sitt subtila påkrypande aldrig överrumplar och chockar utan mer känns som ett glatt överraskande återseende av någon gammal vän du verkligen hoppats springa in i. Söt, starkt och fint beskt i en härligt perfekt balans. Väldigt gott och härligt värmande men inte alltför värmande à la mycket alkoholsmak. Ett riktigt skönt sippöl och i perfekt storlek dessutom. Ska bli intressant att följa ölets lagringsutveckling om man nu lyckas spara någon flaska. Hur som helst spring och köp. Betyg: 4+/5-

Annonser

Etiketter: , , ,

4 svar to “Bötet Barley Wine”

 1. fredrik Says:

  Mycket god öl som vi gärna säljer till ost-tallriken på restaurangen.

 2. BeerSweden Darren Says:

  Agree. This is an excellent BW. Two thumbs up Nynäshamns!

 3. Leffe Blonde Says:

  Låter helt klart som om det blir till att prova Bötet.

 4. Pilsner.nu Says:

  prova, köp, spara – bästa på länge tycker jag !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: