Mohawk Rye IPA – med en liten ölbloggreview

Måndag och det har väl inte undgått någon ölfantast och ölbloggsläsare att det dök upp lite nya öl hos Systembolaget tidigare idag. Blir ju alltid lite extra fart hos många av Sveriges ölkonnässörer vid dessa nyhetstillfällen. RågDen öl som det helt klart har varit mest snack om runt om i ölbloggosfären är ju Wicked Wines och Mohawk Brewings nya råg IPA vid namn Mohawk Rye IPA, 6.5% som har bryggts av Stefan Gustavsson som nog kan ses lite som en svensk vagabondbryggare och som verkar brygga sina öl där det finns plats i tankar och kärl. Nu senast hos Gamla Slottskällans Bryggeri här i Uppsala.

Då jag redan sett att det finns lite andra ölbloggare runt om i Sverige som har kastat sig över Mohawk Rye IPA tänkte jag att det kan ju vara kul att göra en liten sammanställning eftersom många verkar testa den just idag. Först måste jag ju också provsmaka själv och efter det blir det nog till att göra en liten bloggreview.

—–

Färgen är rostbrunröd nästan lite åt kopparfärgad. Ölet har ett blekt sandfärgat blandbubbligt hyfsat välbyggt skum som starkt hänger kvar på runt tvåcentimetershöjden ganska länge. Mohawk Rye IPAMycket skumrester utmed glasväggarna.

Det råder ju ingen tvekan om att det är en humlerik brygd jag har under näsan. Doften är friskt blommig, lätt gräsig och lite som en lugn vårvandring genom en regnfuktig tallskog. Vid sidan om de humlerelaterade dofterna hittar jag en aning maltsötma och en svag nyans av alkohol.

Smaken känns maltigt söt medan ölen befinner sig långt fram i munnen men när ölen arbetar sig bakåt blir den friska humlebeskan den starkare men inte på något sätt bedövande. Jag får även lite vibbar från växtriket och kopplar lite till cocablad eller är det en släng av mynta med risk för att ha blivit influerad av mintsnacket i etikettexten, som ni förresten kan läsa i helhet hos ölbloggen dempabeer. Hur som helst har den en något kryddig touch trots sin kuddlika mjukhet i munnen.

En god och lite svårtolkad öl tycker jag. Visst är den humlig och fin, len och mysig att ha i munnen, tallskogig och maltsöt i doften men lite störs jag nog av den där växtkryddigheten. Betyg: 4-

—–

Några övriga ölbloggare har än så länge i korthet tyckt ungefär såhär:

Schnille & SchmakLen, angenämt besk, riktigt imponerande. Sätter omdömet Bättre.

Ölkultur med David & Fredrik: Kanske den bästa svenska India Pale Ale:n jag druckit trots att bitterbeskan är i brutalaste laget, sätter betyget 4.35 av 5.

Anders And Ale: Ok men lyfter aldrig riktigt och humle friskheten hoppar inte runt i munnen och bjuder in till en ny klunk.

BeerSweden: Snygg silkeslen men tam IPA, ger betyget 3 av 5.

På Tungan: Likt många andra hybrider blir det ett öl som rycker åt olika håll. Själv vet jag exakt vad jag vill:  jag vill först ha en tysk lager eller möjligen weiss bier bryggd med råg, sedan en vanlig IPA.

Fajan o Jöns: En ganska annorlunda öl som kanske är lite för spretig och söt men en väldigt god öl. Sätter betyget 6.5 av 10.

Pilsner.nu: Kryddig, smakrik vilket dör och tas över av beska. Gillar beskan i sig om den funnits i en öl med en kropp som matchade den. Sätter betyget 3.26 av 5.

Så av snabbgenomgången av de svenska ölbloggare som testat Mohawk Rye IPA verkar det som om vi har att göra med ett bra öl om än kanske ingen klockren fullträff men som helt klart hamnar på den övre halvan av godhetsskalan.

Som ett litet experiment tänkte jag att om du har druckit Mohawk Rye IPA kan du  väl använda dig av den femgradiga röstningsskalan här nedanför så motsvarar stjärnorna lite vad ni läsare tycker om ölen. (Observera att du måste vara inne på själva inlägget och inte bara på bloggen för att kunna rösta.)

Annonser

Etiketter: , , , ,

5 svar to “Mohawk Rye IPA – med en liten ölbloggreview”

 1. BeerSweden Darren Says:

  As with a few of the latest ‘mash-ups’ of styles (BASHAH being another example) I get left feeling a little lost as to how I feel about this beer. I suppose I automatically judged it as an IPA with rye in it and was therefore a little disappointed with the bluntness of the hops when I should perhaps have judged it as a stand alone beer with a unique flavour of its own.
  Either way it’s an interesting and risk-taking beer that I’m glad to see on the shelves of the Systembolaget 🙂

 2. Leffe Blonde Says:

  Jag testade också ölen igår och tyckte den var riktigt grym. Inget jag skulle svepa i mig snabbt och kanske lite dyr för vad det är men annars riktigt bra.

 3. Gyllenbock Says:

  Har ännu inte köpt någon flaska men skall förstås göra det. Blir intressant att prova, betygen pekar åt alla möjliga håll.

 4. Peter Says:

  På Sigtuna Brygghus brygger vi Mohawk EXTRA IPA. Se vår 3 minuters video läs gärna vårt lilla prospekt

  http://www.sigtunabrygghus.se/Dokument/aktier2.pdf
  Vänliga hälsningar
  Peter Forss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: