Nils Oscar Imperial Stout

Jag brukar ju ha ett par Nils Oscar Imperial Stouts, 7.0% ståendes hemma och efter en snabbtitt i ölkylskåpet där en Nils Oscar Imperial Stout råkar stå i synfältet kommer jag på att jag nog aldrig har gjort några anteckningar om ölen här på bloggen så det får bli kvällens val som söndagsöl och tillika veckans sista. Men imorgon tar vi nya tag genom att springa till Systembolaget och botanisera bland de tillfälliga nyheterna.

Nils Oscar Company AB  är ju ett av de mer inarbetade svenska mikrobryggerierna. De har existerat sen 1996 och gör vid sidan om öl en rad andra saker. De är bland annat involverade i havremaltsframställning. En lokalproducerad havremalt som sedan används inom bryggeriet och till bland annat just Nils Oscar Imperial Stout. Förresten har Nils Oscar förnyat sin webbplats för er som inte har varit där på länge. Nog med introduktion, nu till ölen.

Nils Oscar Imperial StoutFärgen är inte helt förvånande svart men den erbjuder inte riktigt totalt mörker. Skummet är pepparkaksbrunt, ganska lugnt i beteendet, lätt storbubbligt och försvinner bort relativt kvickt men med lite aptitretande små rester kvar i en ring utmed ölkanten.

Doften är aningen metallisk och mineralaktig vilket delvis kanska beror på att den är lite för kall, runt 11, 12 grader skulle jag gissa. Övriga aromer som dyker upp är en viss sötma, rostad malt, snälla kaffetoner samt molnlätta kakaoduster.

Smaken är av tydlig rostad karaktär, vagt bränd, en del diffusa och väl gömda kafferetningar. En viss sötma kan skönjas som nästan är lite åt honungshållet. Lakritsen finns där lika så gör sig de där mineraltonerna från doften även sig påminda här i smaken. Mineralkänslan får mig att få skruvade associationer till att jämför med att slicka på en sten någonstans vid en svensk kust. Eftersmaken är inte speciellt markant men dess beska sällskapar under en ganska lång stund efter att ölen passerat ner.

Ett bra gott öl som sin stil till trots känns ganska lättkonsumerat. Betyg: 4-

Glöm inte att Nils Oscar Imperial Stout är en av de beställningsöl som inte har kollikrav på sig och lätt kan beställas från Systembolagets beställningssortiment.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Nils Oscar Imperial Stout”

  1. fredrik Says:

    En riktigt trevlig öl, det var dock länge sedan jag testade den, får ändra på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: