Två öl från Weihenstephaner

Tisdagsölandet hos Pipes of Scotland gick ikväll i tysk anda. Jag provade nämligen två olika öl från det som anses vara världens troligen äldsta aktiva bryggeri, det bayerska bryggeriet Weihenstephan. Bryggeriet grundades redan år 1040 i just Weihenstephan som ligger lite utanför Freising strax norr om München i södra Tyskland och var i starten ett rent klosterbryggeri beläget i det benediktinska klostret Weihenstephan men togs 1803 över av den bayerska staten och har stannat i dess ägo sedan dess. Nog om historian, nu till ölen.

Weihenstephaner TraditionFörst drack jag en mörk lager vid namn Weihenstephaner Tradition, 5.2%.

Ölet hade en finbrunaktig färg nästan lite åt det rödbruna hållet. Det lite smustvita skummet var stort och lämnade en hel del rester efter sig.

Doften var klart maltig, vagt karamellig, lite knäckebröd och fullkornsbröd samt en antydan till en vag fruktighet som påminner om blandsaft.

Smaken kändes lätt lätt bränd, lite karamellig, fräsch, frisk och maltig. Beskan var ok och ganska snäll. En lättdrucken öl som inte sticker ut men funkar bra som hyfsat universell måltidsdryck. Betyg: 3

Weihenstephaner Hefeweissbier DunkelNästa öl blev den mörka ofiltrerade veteölen Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel, 5.3%.

Färgen var dimmigt brunorange med nästan noll siktdjup. Skummet var stort, krämigt, fluffigt och med en fin upphöjd kudde i mitten av skumkronan.

Doften var lite tunn men där fanns en viss klang av klassiskt veteöl med slängar av lite skumbananer och koriander.

Smaken var även den lite lätt och len med en inte alltför markerad ton av koriander, lätt aprikos. Ölet kändes lättdrucket och hade en aningen mer brödighet än vad veteöl brukar ha. Betyg: 3-

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: