Ölprovning II, 2010 med Gambrinus, Uppsala

Torsdag och dags för den andra ölprovningen med Gambrinus för i år. Tyvärr blev det en ganska kort och aningen stressad ölproving för mig då jag hade en buss till fjälls att passa men med lite pusslande och en tidigt packad samt välplanerad packning gick det vägen. Man vill ju inte missa ett sånt här ölevent.

Upplägget är som vanligt, fyra öl som provas blint under ett okänt tema. Då jag endast kunde närvara under dryga timmen hade jag för ovanlighetens skull endast anmält mig för en halv provning vilket innebär 0.2 l av varje öl i stället för som vanligt är 0,4 l.

Provning bjöd på fyra gyllene, ljust bärnstensfärgade öl varav det tredje ölet var aningen grumligt. Svårt att säga om det rörde sig om lager eller ale. Skummet hade lagt sig i alla fyra glas men man såg att det hade varit störst i glas tre följt av glas ett genom att kolla in de kvarvarande skumresterna.

Ölprovningsprotokoll 2010-02-18Efter en inledande doftrunda utmärker sig öl tre och fyra med dess markerade humlighet. Öl fyra känns väldigt bekant och jag har redan efter syn- och doftintrycken en gissning om vad det kan vara. Efter lite mer sniffande är det så dags för de första sipparna. Det är en ganska stor skillnad i smak mellan de två första ölen och de två sista med öl nummer fyra som den som helt klart sticker ut. Den första ölen känns som en vanlig lager, öl två som en lite träig och plåtig lager, öl tre har en trevlig gräsnyans med snäll beska och den sista ölen är härligt humlig med en hyfsat rejäl beska.

Betyg och omdömen klottrades ner och lämnades över till bordsgrannen eftersom jag, som jag tidigare nämnt, var tvungen att rusa lite tidigare och därför inte kunde stanna på genomgången. Jag fick dock precis innan jag lämnade lokalen veta temat och kvällens ölfacit av provningsansvarige Bosse. Inga större överraskningar. Temat var inte helt oväntat svenska februarinyheter även om det visade sig innehålla en icke-nyhet. Väl utifrån temat var det inte så svårt att gissa några av kvällens öl. Speciellt eftersom jag ganska nyligen provat de tre nyheterna som var med. Nåväl här kommer en kort resumé över kvällens öl:

Spendrups Pistonhead1. Första ölen visade sig vara Spendrups Pistonhead Hot Roddin’ Lager, 5.0%.
Gyllene i färgen. Doften aningen söt, brödig, maltig, mycket mycket lätt fruktig och lite syrlig. Smaken fann jag maltig, lätt knäckig och brödig. Vidare har ölet inte mycket till beska i eftersmaken. Den känns ganska slätstruken och vanlig. Mitt Betyg (MB): 2+, total poäng (TP): 48 och medelomdömet (MO), som går mellan noll och sex: 3.38

2. Öl nummer två var en liten slamkrypare eftersom den egentligen inte passar in i temat men hur som helst var det Gamla Slottskällans Bryggeris Slottskällans Slottslager, 5.0%.
Gyllene, ljust bärnstensfärgad med så gott som obefintliga skumrester. Doften har en touch av fruktighet i form av lätt aprikos och apelsinkrokant. Smaken är träig, apelsinskal, lite fadd och plåtig. Ölet har en ok beska mot slutet som stannar kvar en stund men trots beskan känns den vattning på något sätt. MB: 2, TP: 56 och MO: 3.38

Dugges Spring Beer3. Tredje ölet kom från Dugges Ale- & Porterbryggeri AB och var Dugges Spring Beer, 4.7%.
Ett gyllene lite disigt/grumligt öl med vad som utlästes från skumresterna verkar ha varit ett ok skum. Doften vagt humlig, lätt gräsig och lite citrus. Ölet smakade lätt gräsigt och inte helt fräscht. En snäll beska fanns där men inte så markant. Känns lite tunn i smakerna. MB: 3, TP: 88 och MO: 4.10

Oppigårds Amarillo Spring4. Fjärde ölet kände jag nästan direkt igen som Oppigård Bryggeris Amarillo Spring, 5.9%.
Ett gyllene, ljust bärnstensfärgat öl. Humlig, gräsig och frisk härlig doft. En skönt fruktig, gräsig, humlig och rejält besk smak. Det enda abret med drycken är väl att den är lite enkelspårig men den är trots detta lite av en personlig favorit i utbudet av nyare svenska öl. MB: 4+, TP: 98 och MO: 4.41

Den glasklara vinnaren och även den öl som fick högst omdöme var inte helt oväntat öl nummer fyra, Oppigårds Amarillo Spring. Gratulerar.

Det blev en kort intensiv men trevlig och kul provning. Förhoppningsvis kommer jag ha mer tid vid nästa tillfälle. Resultatet av provningen finns även som vanligt på Gambrinus ölprovningssida.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Ölprovning II, 2010 med Gambrinus, Uppsala”

  1. Ölprovning III, 2010 med Gambrinus, Uppsala « Gjölen Says:

    […] Dags för ölprovningsträff med Ölsällskapet Gambrinus, Uppsala. Ni som följer bloggen har ju sett tidigare inlägg om dessa provningar och vet ungefär hur det brukar gå till. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: