Ny hembryggning i fint sällskap

Så gott som hela dagen har spenderats i ölets tecken. Närmare bestämt har jag varit närvarande vi ytterligare en av SHBFs kurser i bryggning. Jag själv var där som nybörjarbryggare och hjälpreda tack vare att jag lyckades med konststycket att få med far och bror i hembryggningens förlovade land. De gick kursen helt enkelt.

Det hela var en gemytlig tillställning som även gästades av vad man i dessa sammanhang nog kan kalla en kommersiell bryggerianställd från anrika Närke Kulturbryggeri som under kursens gång fungerade lite som assisterande kursledare. Orsaken till hans nävaro var att han skulle få en känsla för kursledande och en liten inblick i hur saker och ting kan gå till och detta eftersom det planeras för att starta SHBF-bryggarkurser i Örebro. Hur som helst var det väldigt trevligt att brygga öl tillsammans och höra lite om hur det går till hos Närke.

Ölbryggning 20100213

Dagens brygder blev två till antalet och planerade till en volym på runt 20 liter vardera. Det var två ölvarianter av typen saisons med lite olika styrka, alltså en vanlig saison med en alkoholstyrka på runt 6 % och en lite alkoholstarkare super saison på runt 9 %. Den svagare varianten går under namnet Spelivink Saison vilken i en tidigare bryggning tog hem andrapriset i domartävlingen och en sjunde plats i folkets val under Belgoträffen. Super saisonen har fått det snarlika namnet Spelivink Super Saison och är som sagt helt enkelt en lite boostad variant av Spelivinken.

Ölbryggning 20100213

Under själva bryggandet intogs även en del öl i skiftande form och färg. Vid sidan om ett par Systembolagsöl, som jag inte tänkte gå närmare in på här, provades även lite trevliga hembrygder. Bland annat testade vi en tidigare variant av Spelivinken som var fräsch och uppfriskande plus en intressant kryddad julölsvariant som var just det, kryddig och så slank det ner ganska många droppar av en riktigt smaskig imperial stout som enligt bryggaren tillika kursledaren Uffe var en förbättrad variant av Slottskällans Imperial Stout:-).

På det stora hela en riktigt bra dag som dock inom en snar framtid kommer att sluta i bingen.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: