Sotholmen Extra Stout

Så har det blivit fredag igen och en helg som för med sig skojiga ölaktiviteter. För imorgon är det återigen dags för lite hembryggaraktiviteter i samband med en av SHBFs bryggkurser. Det ser jag fram emot men än så länge är det ju fredag och då tänkte jag att februarinya Sotholmen Extra Stout, 7.0% från Nynäshamns Ångbryggeri kunde få hålla mig sällskap en stund.

Sotholmen Extra Stout är ju en av Nynäshamns Ångbryggeris nyheter för i vår som dessutom kommer på en för dem ny mindre flaska. De har ju för ett tag sen investerat i en ny buteljeringsmaskin som nu även tillåter tappning på 250 ml flaskor och inte som förr endast på 500 ml:are.

Nynäshamns Ångbryggeri nya buteljeringsmaskin

Den nya buteljeringsmaskinen

Enligt bryggeriet själva är detta en ”fyllig och extra stark stout med torr efterbeska.” Låter ju bra om än något vagt så låtom oss smaka.

Färgen är inte helt oväntat nattsvart och ölet har ett rikligt stort kraftfullt mjölkchokladbrunt skum med blandad bubbelstorlek. Nynäshamns Sotholmen Extra StoutSkummet lägger sig sakta men lämnar insidan på glaset så gott som täckt med en fin hinna.

Doften är snäll, fint mjukt rostad med en större kaffeton och hintar av mörk brödsirap, smårökighet, murken ved och någon diffus ton av apelsin.

Smaken är till en början kraftig och lite alkoholvärmande men med tiden framträder lite rostat fullkornsbröd, brändhet och mörk sirapssötma. Eftersmaken bringar återigen lite av alkoholen upp till ytan plus en rejäl dos kaffebeska och ölen känns mycket riktigt ganska torr i slutändan. En smaskig stout som genom den lilla flaskan gör sig ypperligt bra att för sig själv sitta och sippa på en kväll som denna. Betyg: 4

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Sotholmen Extra Stout”

  1. Gyllenbock Says:

    Väldigt trevlig dryck. Vill minnas att den var aningen vassare på fat. Kul med de mindre flaskorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: