De nya ölen från Stensbogaard

Var en sväng förbi föräldrarna igår kväll och brorsan hade också tagit sig dit och med sig hade han de två nya danskarna från familjeägda Stensbogaard Bryghus som släpptes på Systembolaget i början av februari. Stensbogaard Bryghus är som sagt ett litet familjeägt bryggeri och har helt enkelt tagit namnet från familjegården. Själva bryggeriet ligger inhyst i gårdens gamla mejeri. Bryggningen sker på helger och deras kapacitet är på ganska blygsamma 1000 liter. Nog om bryggeriet. Nu till de två ölen.

Stensbogaard Bryghus English Dark StoutFörst ut blev deras English Dark Stout, 6.8%: En brunsvart öl med stort ljusbrunt skum som är ganska storbubbligt och stannar på dryga centimetern med lite rester kvar.

Doften är rostad, kaffe, choklad, lite lakrits och en släng av vällagrad dansk ost.

Smaken är stor, rostad, svag nyans av mörk choklad, lite sötsyrlig och har sötlakrits i eftersmaken liksom en viss syra. En ganska lätt, syrlig stout som har sina poänger även om de kunde ha varit fler. Betyg: 3+

Far tyckte att den hade en kraftig doft men kort smak och satte betyget 3+. Bror tyckte likartat förutom att han kände en viss brändhet, lite kaffe och damm och satte även han betyget 3+.

Stensbogaard Bryghus India Pale AleDen mörka stouten följdes senare upp av brygghusets India Pale Ale, 5.0%.

Färgen är mörkt bärnsten och det fasta äggvita skummet är stort, tjockt och fluffigt samt lämnar mycket rester på insidan av glaset.

Doften är blommig, apelsinfruktig, tallskog, lätt träig, karamellig och ganska angenäm.

Smaken är höig/halmig, finstilt gräsig, lätt maltig och karamellig, nästan lite jordig samt en släng av tallskogen dyker upp innan eftersmakens lite grapefruktiga beska sätter in. En helt ok frisk humleblandning som jag inte skulle ha något större problem med att dricka igen. Betyg: 3+/4-

Om denna tyckte far i korta drag att den var besk samt söt och satte ett 3+ betyg. Bror var lite snålare och delade ut betyget 3 och droppade kommentarer som ganska blommig, lång beska och lite hö.

Till sist måste jag bara säga att den stilrena layouten funkade bra på mig. Enkelt och snyggt.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: