Amarillo Spring

Så kom den då äntligen ut på marknaden, Amarillo Spring, 5.9% från Ingvallsbenning, Dalarna och mer specifikt Oppigårds Bryggeri. Jag har sett fram emot denna sedan jag drack den under Stockholm Beer & Whisky Festival i september. Då under namnet 7th Anniversary Ale. Det namnet kom sig av att det var en brygd som först gjordes enkom för 7-års jubileumet av Oppigårds Bryggeri men eftersom den fick så rikligt med goda omdömen och gillades av så många, Systembolaget inkluderat, så fick det helt enkelt bli en öl för Systembolagets hyllor, i alla fall tillfälligt.

Oppigårds Bryggeri

Först lite kort om Oppigårds Bryggeri som i mitt tycke överlag håller en bra och hög standard på ölen de gör och de har allt som oftast fint med framträdande humle i sina brygder. Förresten har de ju nyligen byggt ut och sagt att i och med ökat utrymme kan börja göra lite mer experimentbrygder. Det låter helt klart som om det kommer at dyka upp en del spännande saker därifrån i framtiden. Kolla in vad de brygger just nu.

1887 Franz Eugen Köhler - Humulus lupulus

Humulus lupulus, ur Köhler's Medizinal-Pflanzen av Franz Eugen Köhler, 1887

Eftersom Amarillo Spring inte helt förvånande är bryggd med endast humle av den amerikanska humlesorten Amarillo (också känd under namnet VGXP01 c.v.) kan det vara på sin plats att nämna lite korta fakta om denna ganska populära fruktiga humle. Varianten togs fram i slutet av förra seklet hos Virgil Gamache Farms Inc.  som ligger i det humlefarmrika Washington State. De är än idag den enda farmen och tillika säljaren av humlevarianten genom sitt patent. De har alltså varumärkesskyddat den så att ingen annan kan odla Amarillohumle. Vad gäller variantens egenskaper ligger den till exempel någonstans i  mitten av fältet av de i ölsammanhang drygt 70 frekvent använda sorter vad gäller beskhet eller rättare sagt alfasyrainnehåll (8-11%).

Så till sist en liten recension av ölen.

Oppigårds Amarillo SpringFärgen är härligt klar i gyllene bärnsten. Ölet har ett fint variationsrikt, med avseende på bubblorna, aningen smutsvitt skum på ett par centimeter som sakta sakta kryper ner och lämnar en del skumrester kvar utmed glaset.

Doften är stor, frisk och så där härligt blommig och fruktig som man kan förvänta sig av en öl mättad med Amarillohumle. Jag anar även en viss sötma och sniffar också upp lite subtila maltiga, brödiga toner.

Smaken är inte helt förvånande fruktig och fint gräsig, välhumlad med andra ord. Vidare har den en lätt blommighet i kombination med gräsmattevibbarna och så en smått sträv besk eftersmak. En öl som i mitt tycke inte är jättenyanserad smakmässigt, antagligen eftersom det inte finns så mycket annat än den tydliga humlen att känna men det funkar bra för mig. Betyg: 4+

Förresten lär ölet sälja bra eftersom Bengt Frithiofsson gav det hela fem solar i sitt vårölstest. Ha en trevlig avslutning på fredagen.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Amarillo Spring”

  1. Vad ska man dricka till Super Bowl? « Gjölen Says:

    […] Hur som helst blir det nog för min egen del ett par av den amerikanskt influerande svenska smaskigt humlerika Amarillo Spring, 5.9% från Oppigårds. […]

  2. Ölprovning II, 2010 med Gambrinus, Uppsala « Gjölen Says:

    […] Fjärde ölet kände jag nästan direkt igen som Oppigård Bryggeris Amarillo Spring, 5.9%.[…]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: