Öl nere i Svantes Källare

Igår kväll blev det ett kort och inte alltför roligt besök till Studenternas IP för att få sig lite bandy till livs i den nerfallande snön. Underhållningen var som sagt inget vidare så jag och två vänner bestämde oss för att ta en öl i stället. Det bar av till Uplands Nation och deras hyfsat välsorterade källarpub Svantes. Väl där inmundigades ett par öl.

Traquair House AlesDå det kändes som om kölden var nära att få fatt i en föreföll det som om valet av öl borde gå åt en lite kraftfullare, aningen alkoholstarkare öl. Hmm, efter en snabbkoll i ölkylarna föll valet på en öl som det var länge sen jag provade nu, nämligen Traquair House Ale, 7.2%. Ölen kommer från det lilla skottska bryggeriet Traquair House Brewery som är beläget i en flygel i Skottlands äldsta fortfarande bebodda hus. Ja rätt gissat Traquair House. Där lär folk ha bott sedan år 1107. Bryggeriverksamheten startades dock först år 1965 men med utrustning som funnits i huset sedan Maria Stuart av Skottlands dagar.

Traquair House AleÖlet Traquair House Ale har en fint mörkt rostbrun färg med ett väldigt tunt brunvitt lätt förgängligt skum.

Doften är stor, söt och har en hel del torkad frukt-nyanser av typen russin samt bringar en viss känsla av mörk chokladhemkola. Även en noterbar träighet och svag touch av vanilj kan skönjas.

Vad gäller smaken är den söt maltig och ganska väl överensstämmande med dofterna vilket vill säga lite träighet, torkad frukt, mörk choklad men ger även en vag hint av blöt blomjord på något vis. Hur som helst är det en god värmande mediumfyllig sötare ale som nog funkar finfint framför brasan på gamla herresäten. Betyg: 4-

Den fina skotten följdes upp med en belgare i form av Augustijn Blond, 8.0% från Brouwerij Van Steenberge.

Augustijn BlondFärgen på denna belgare var dimmigt mörkblond det vill säga  lite åt det grumligt bärnstensfärgade hållet. Skummet byggdes upp kraftigt och fluffigt när drycken föll ner i glaset. Det tog god tid på sig för att minska ner på sin volym till ett par centimeter vilket innebar en lång upphällnigstid.

Doften är smått typisk belgare med en släng av vete, frukt i form av bland annat citrus, banan och äpple, samt en ganska påtaglig sötma.

Smaken känns till en början mest fyllig och söt. En del vetenyanser tycker jag mig ana plus vaga fruktvibbar. Förvånande nog finner jag smaken ganska enkel och onyanserad trots sin fyllighet. Jag hade hoppats på mer. Betyg: 3

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: