De två nya svenska lagerölen

Tidigare ikväll innan det blev tisdagsölande testade jag två av de nya svenska lagerölen som började säljas hos Systembolaget i måndags. Man skulle kunna säga att det är två lageröl som är bryggda av två bryggerier som är lite av varandras motpoler eller i alla fall utgör varsin ända av det svenska kommersiella bryggerispektrat. På ena sidan har vi det lilla mikrobryggeriet Dugges Ale- & Porterbryggeri AB som trist nog för närvarande inte har någon av sina öl med i Systembolagets ordinarie sortiment. På andra sidan har vi en av Sveriges allra största bryggerijättar eller snarare dryckesjättar, Spendrups som har en hel hoper av egna öl på hyllorna hos Systembolaget och som dessutom har fingret med i spelet vad gäller en rad utländska öl märken. Spendrups är ett dryckesföretag som egentligen innefattar flera bryggerier och har existerat i lite mer än 100 år och som har utvecklats till en av de riktigt stora öljättarna i Sverige medan Dugges startades i liten skala år 2005 och fortfarande kämpar för att nå ut till massorna. Som sagt två ytterligheter. Nu till ölen.

Spendrups PistonheadFörst ut får bli den omdiskuterade Pistonhead Hot Roddin’ Lager, 5.0%: Ölet har en fin mörkt gyllene färg, lite åt det ljusa bärnstenshållet till. Det lite äggskalsvita skummet är ok och smyger sig stillsamt ner till en tunn skumhinna med lite skumrester kvar utmed insidan av glaset.

Doften känns ganska tunn med lite bröd och malt. Jag har svårt att känna något utmärkande och omgivningen tar lätt över doftintrycket.

Smaken tycker jag till stor del påminner om vilken blasklager som helst så när som på en något lite mer närvarande beska. Ett fegt försök att göra en massproducerad smakrik lager. Kommer inte köpa den särskilt många gånger igen, om någon. Betyg: 2

Dugges Spring BeerNästa nya lager är således Dugges vårlager Dugges Spring Beer, 4.7%. En halvmörkt bärnstensfärgad öl med ett rejält stort luftigt skum som kryper ner till dryga centimetern och lämnar mycket rester utmed glaset.

Doften är fint citrus, lite halmig/höig, brödig och vagt jästig.

Smaken känns även den snällt halmig/höig och aningen jästig. I övrigt är den ganska snäll och len med sin lätta ton av citrus. Helt enkelt en ganska god och bra nyanserad törstsläckare men för mig är det något som saknas för att jag ska vara helt nöjd. Betyg: 3

Det var februaris nya alkoholinnehållande lageröl. Imorgon blir det nog till att testa någon av de andra svenska nyheterna.

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “De två nya svenska lagerölen”

  1. Det är vårweizen i strupen « Gjölen Says:

    […] Som jag sa igår är det dags för ytterligare nya svenska öl. […]

  2. Ölprovning II, 2010 med Gambrinus, Uppsala « Gjölen Says:

    […] Första ölen visade sig vara Spendrups Pistonhead Hot Roddin’ Lager, 5.0%. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: