Fra Mikkeller Til Mig

I höstas tog jag tillsammans med familjen den sista Fra.. Til…, 8.0% flaskan från 2008 och häromdagen var det så dags för att dricka den av far reainköpta 2009:an av samma öl. Mina egna sparar jag ett tag till. Bryggeriet bakom är givetvis danska MikkellerDe har för att röra till det lite två utseenden till 2009 års variant, se kommentaren från MarcFra.. Til… gjort en nyare julölsvariant som kallas och Til Via Fra, 8.0% med snarlika etiketter. Ölen har bryggts hos belgiska De Proef Brouwerij. Den vi provar är alltså 2009:an Til Via Fra med Fra.. Til… etikett som är upptappad på flaska den 6:e oktober 2009.

Mikkeller Fra TilFärgen är ogenomträngligt svart och när man häller upp ölen bildas ett extremt stort skum som nästan fyller hela glaset. Skummet är krämigt i mitten men mer storbubbligt utmed glaset och färgen är väldigt chokladmouseebrunt. Efter en stund lägger sig det fint bruna locket på runt två centimeter med mycket skumrester kvar utmed glaset.

Doften är mjuk, nyanserad med en tydlig kryddighet varav främst nejlika sticker ut men även en viss kanelarom kan skönjas.

Smaken är rik och len på ett beghagligt sätt med nejlika, kanel, kaffe, rostad malt, mörk choklad, lakrits och faktiskt en lite fruktig retning om man leker med ölen i kinden. En härligt julig julöl med lagom avvägd kryddighet och med en inbjudande balanserad presentation för många sinnen. Betyg: 4+/5-

Övriga betyg från familjen blev från far: 5- med kommentaren: nejlika, och från bror: 4-, han tyckte ungefär som jag men noterade även att den hade en längre syra och hade någon smak som han refererade till som ”grus”.

Hur som helst är den väl värd att köpa på rean för att antingen dricka nu eller spara den fram mot julen 2010 alternativt andra jular ännu längre fram i tiden. Ett tips är att man köper ett par flaskor och på så sätt kan göra lite av varje.

Annonser

Etiketter: , , ,

6 svar to “Fra Mikkeller Til Mig”

 1. Marc Says:

  Den flaskan du provade är samma som också kallas Till Via Fra 😉 Anledningen till att den har två olika namn är att Mikkeller å ena sidan ger ölet ett nytt namn varje år samtidigt som det var tvunget att gå undan med administrationen till Systembolaget varför det fick bli samma namn och märkning som 2008. Dessutom blev produktionen mindre än beräknat, vilket gjorde att alla flaskor som fanns att tillgå även i Danmark fick samma Fra Til-etiketter som Sverige och Systembolaget. Så man kan säga att ölet heter Til Via Fra men jag tror inte att det finns några flaskor med Til Via Fra-etiketter utan de är alla Fra Til. Man får kolla på tappningsdatum 🙂

  Hälsningar,
  Marc Schuterman
  Brill & Co

  • Johan Says:

   Varmt tack för klargörandet. Blev aldrig riktigt klok på namndiskussionerna och etiketterna innan jag publicerade inlägget.

 2. Ricke Says:

  Fra Til 2009 och Til Via Fra är nog samma öl. Se http://www.ratebeer.com/forums/fra-til-i-systembolaget_127704.htm

  Men vad som är skillnaden mellan Fra Til 2008 och den nya versionen vet jag faktiskt inte.

 3. Ricke Says:

  skumt… min kommentar verkar a publicerats efter Marcs, trots att jag inte såg någon tidigare kommentar när jag skrev den. jaja… sånt som händer.

 4. Marc Says:

  Ricke, du får vara snabbare nästa gång ;p

  Det är ingen större skillnad mellan årgångarna, utom kryddningen och att det alltid blir lite olika från år till år beroende på malt- och humleegenskaperna.

 5. fredrik Says:

  Det är en riktigt bra öl i alla fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: