En ny svensk hjortronöl

 Hjortron - Skogens guld

Nu till helgen, lördagen den 23:e närmare bestämt, kommer Eskilstuna Ölkultur att ha en smått speciell ölpremiär på deras bryggeripub på Faktorigatan 1 i Eskilstuna. Något så exotiskt som en öl smaksatt med hjortron, vilket jag endast känner till några enstaka sedan tidigare men ingen tillverkad i Sverige. Till exempel fanns den för Akkurat bryggda Cantillon Soleil de Minuit, 5.0% som gjordes av Brasserie Cantillon och den i Beer Wars-sammanhang nämnda Arctic Cloudberry Imperial Wheat, 8.5% från Dogfish Head Craft Brewed Ales. Jag har även mycket vagt för mig att Lapin Kulta hade något med hjortron att göra men jag kan minnas fel för det var ju ett tag sen man var en någorlunda frekvent gäst på Finlandsfärjorna. Hur som helst namnet på den nya bärölen är Kåbdalis hjortronöl och ligger på en alkoholhalt av 6.8%. Ölen sorteras in som en blond fruktöl i belgisk stil.

 Här kommer lite mer information hämtat direkt från Eskilstuna Ölkulturs veckobrev:

”Kåbdalis har smaksatts med generösa mängder hjortron under sekundärjäsningen och under den flera månader långa lagringen har hjortronen gift sig med ölet som nu är ett litet underverk av balans och harmoni. Kåbdalis blonde är en välbalanserad ale som är fruktig och kryddig i doft och smak och har en lång eftersmak med viss sötma från hjortronen.

Detta är ingen billig volymöl utan tvärtom en dyr och exklusiv flasköl som finns i mycket begränsad skala. Lämpligen delar du upplevelsen tillsammans med några kamrater.

Vi premiärprovar Kåbdalis hjortronöl lördagen den 23 januari kl 18. Då kommer även vår aktivist och bartender  Tord att berätta litet om samhället Kåbdalis där hjortronen är plockade.”

Man blir ju inte lite sugen på att dra ner till Eskilstuna nu på lördag, lite synd bara att man har andra åtaganden.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “En ny svensk hjortronöl”

  1. Mattias Says:

    Låter otroligt intressant! Hoppas den letar sig till Stockholm på ett eller annat sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: