Fredlig gisslansituation hos bryggeri

Bryggeriet Piedboeuf i Jupille, Belgien

Bryggeriet Piedboeuf i Jupille, Belgien

Jag hörde nyss på P1-nyheterna (inslaget börjar 11:20 in i sändningen) om ett gisslantagande vid ett av Anheuser-Busch Inbevs bryggerier beläget i Jupille-sur-Meuse i östra Belgien. Vid en närmare koll verkar det som tio chefer togs som gisslan av uppretade arbetare vid Brasserie Piedboeuf där främst ölet Jupiler tillverkas. Gisslan ska ha släppts utan större dramatik efter ett antal timmar.

Den bakomliggande orsaken till situationen torde vara att Anheuser-Busch Inbev planerar att avskeda 800 av sina 8,000 anställda i Europa på grund av svikande ölförsäljning och när detta kom till kännedom fick helt enkelt arbetarna spel. Verkar även som om aktioner har skett på andra håll också. Till exempel vid ett bryggeri för Stella Artois där ett 40-tal lastbilar blockerades vilket hindrar alla ut- och intransporter.

Citat från Sveriges Radios ekonyheter:

Arbetarna på ett bryggeri i Liège i Belgien tog natten till i dag flera chefer som gisslan. Det skedde efter att det blivit känt att bryggerikoncernen Anheuser-Busch Inbev ska minska personalen på bryggeriet i Belgien med en tiondel.

En fackföreningsrepresentant, Marc Devenne, säger till nyhetsbyrån Belga att arbetarna kräver att företagets högsta chefer tar tillbaka beskedet om att säga upp personal. Vid 02-tiden släpptes dock ledningen ut igen.

Anheuser-Busch Inbev, som har 3 000 anställda i Belgien, motiverar personalminskningen med att ölkonsumtionen i Belgien har sjunkit.

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Fredlig gisslansituation hos bryggeri”

 1. Hans Says:

  Det låter mycket våldsamt med en ”gisslandrama”, men egentligen är det en ganska odramatisk protestaktion där arbetstagarna blockerar/ockuperar kontoren och låser in direktörerna i några timmar – ungefär som strejkvakter som förhindrar att arbetsvilliga kommer in, fast tvärtom. Ingen blir skadad, ingen blir hotad till livet. Det är faktiskt en rätt vanlig protestform i Frankrike och tydligen också i den franska delen av Belgien (inte så vanligt i den nederländska delen vad jag vet).

  • Johan Says:

   Tackar för kommentaren. Håller med om att ordvalet gör att det låter lite våldsamt. Har bytt ut det mot ett lite neutralare.

 2. Jonte Says:

  Gött mos! Hoppas att de kan få cheferna att inse att det borde bryggas lite mer kvalitetsöl också, och att de anställda får behålla sina jobb. Men det är nog att hoppas på för mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: