Nyheter på Systembolaget den 15 december

 "Mitt i månaden"-släppet i december

Så om lite mindre än en vecka är det dags för december månads och därmed årets sista mitt i månaden släpp. Detta släpp är inget för den fattige och det gäller verkligen till att ha en god ekonomi och att även hänga på låset när Systembolaget slår upp sina dörrar den 15:e december. Även om du endast tänkt att köpa en flaska av varje av de tio ny ölsorter som kommer då får du se till att ha med dig hela 2363 riksdaler. En ganska stor summa för tio öl skulle jag vilja säga. Om man räknar bort den extremt exklusiva, fåtaliga och alkoholrika (27%) Samuel Adams Utopias (Wikipedia) som kostar 1290 kr för 720 ml blir det ju betydligt lägre pris men fortfarande ganska mastigt snittpris såhär i jultider då alla räkningar verkar hopa sig så att man smått önskar att man fått tillbaka på skatten nu i stället för i midsomras.

Nåväl vilka är ölen och var kommer de ifrån. Jo större delen, hälften för att vara exakt, är amerikanska och de övriga är två skottar, två italienare och så är även en dansk med i gruppen. Dansken är från Hornbeer och heter Caribbean Rumstout, 11% och de skotska ölen är två varianter på ekfatslagrade Old Dubh från Harviestoun Brewery, nämligen Old Dubh Special 18 Reserve och Old Dubh Special 30 Reserve. Ekfaten som använts till de två skotska ölen är begagnade whiskyfat som tidigare har innehållit maltwhiskyn Highland Park av olika ålder. Italienarna är även det två brygder från samma bryggeri eller det är egentligen ett licensbryggt öl som görs i Belgien hos Brouwerij Van Steenberge för italienska Zago. Hur som helst heter ölen The Original HΨ, 11% och HΨ Cuvée, 11%. För tillverkningen av dessa båda öl har man använt sig av champagnemetoden, dvs att man bland annat har bryggt med champagnejäst. Vad gäller amerikanerna har jag ju redan nämnt Utopias. De övriga fyra är The Angel’s Share från The Lost Abbey, Older Viscosity och High Tide Fresh Hop IPA från Port Brewing och Smashed Pumpkin från Shipyard Brewing Company. (Om du vill ha en mer rak lista och lite annat snack om släppet kolla in Schnille & Schmak.) 

Vilka det blir till att köpa avgörs nog först på måndag. Skulle ju vara riktigt skoj att prova Utopias men det är lite för dyrt för mig. Kanske några andra är intresserade av att dela en flaska om det nu finns någon möjlighet att komma åt en av de 30 flaskorna? Hur som hoppar jag antagligen över italienarna då jag testade dessa två under SB&WF i höstas och inte gick igång alltför hårt men tyckte HΨ Cuvée var den bästa av de två. Man måste ju spara någonstans :). Förresten blir nog Smashed Pumpkin inhandlad för att göra provsmakningen av Pugsley’s Signature Series komplett. I övrigt får vi som sagt se vad som händer den 15:e.

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “Nyheter på Systembolaget den 15 december”

 1. Gjölen Says:

  […] råkade passera förbi min lokala Systembolagbutik och passade på att fråga om mina beställningar från nyhetssläppet i tisdags hade hunnit komma […]

 2. Fredagsinköp på Systembolaget « Gjölen Says:

  […] Ölen i det senaste släppet var ju dyra […]

 3. Den fjärde och sista ölen i Shipyards Pugsley’s Signature Series « Gjölen Says:

  […] Smashed Pumpkin, 9.0% kom i Systembolagets mitt i månaden släpp för december. […]

 4. Jual Sarung Tangan Kiper Says:

  If yoou are going for besst contents like myself, simply pay a quick
  visit this site daily foor the reason that it ofgers
  feature contents, thanks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: