Bryggkurs

Svenska HembryggarföreningenGårdagen visade sig bli en heldag i ölets tecken med ölbryggning och teori uppblandat med lite ölprovning.  Härligt.

Jag gick nämligen en endags bryggkurs från halv tio på morgonen till klockan sex på kvällen. Kursen ordnades av SHBF och hölls av Ulf Henryson, som är studierektor och kassör i föreningen. Jag hade inte tänkt skriva så värst mycket och ingående om kursen annat än att den var väldigt kul och intressant att gå. Den kan varmt rekommenderas till ölintresserade även om man inte vill börja brygga själv. Visst kände man till mycket av bryggprocessen sen tidigare men ändå blev det verkligen en givande och riktig ”hands-on” upplevelse. Tyngdpunkten ligger givetvis på att man ska kunna komma igång som hembryggare och som ett stort delmoment fick vi kursdeltagare var med och brygga en belgisk öl, med inspiration från Duvel, tillsammans med Ulf. Mycket inspirerande och lärorikt. Så nu blir det till att skaffa sig lite utrustning och se till att så smått komma igång här hemma. Kursen avslutades med att vår brygd lämnades för jäsning och att en återträff planerades in där de sista stegen så som buteljering och provsmakning ska göras. Det ska helt klart bli kul att testa brygden om ett par veckor och om ölet inte är alltför tokigt kan det förhoppningsvis dyka upp på belgoträffen i Uppsala den 30:e januari.

Nåväl, vid sidan om all räkning, mäskning, lakning, vörtkok, humling, jäsning och teori drack vi även ett gäng olika öl, bland annat fick vi smaka ett par schyssta hembrygder. Jag tänkte kort redogör för några av de testade ölen men det får bli i ett annat inlägg någon annan dag.

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “Bryggkurs”

 1. JoeG Says:

  Kul att fler får upp ögonen för bryggning! När man väl gjort en öl som man ansett lyckat är det svårt att hålla sig från att brygga mer, kan jag lova…

 2. Lite öl som provades under bryggkursen « Gjölen Says:

  […] Under lördagens bryggkurs provades som sagts tidigare en del öl också. Tänkte här snabbt gå igenom vad som fanns i glasen under dagens lopp. […]

 3. 2009 års sista öldag och inlägg « Gjölen Says:

  […] Sen blev det ju en mycket kul kurs i hembryggning med Svenska Hembryggarföreningen i början av december. […]

 4. Belgoträffen i Uppsala « Gjölen Says:

  […] Vi som gick SHBF-bryggkurs i Uppsala i december ställde upp med vår kursöl Bövel, 8.2%. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: