Fuller’s Old Winter Ale & Shepherd Neame Christmas Ale

Så var det då dags för ett par till av de så kallade ”julölen”. Denna gång blir det vintersäsongsölen från två av Storbritanniens mer kända bryggerier. Nämligen Old Winter Ale, 5.3% från Fuller’s och Christmas Ale, 7.0% från Shepherd Neame.

Fuller's Old Winter AleFörst ut blir Old Winter Ale som har en fint brunröd färg och ett storbubbligt skum som knastrande lägger sig stillsamt och lämnar tydliga spår ett par centimeter upp på glasets insida.

Doften len, lite fattig, svagt metallisk, maltig, svagt apelsin och en uns sirap kan också noteras.

Smaken förvånande rik i jämförelse med doften. Knäckig, sirapskakor, lite sylig och med en tydlig bitterhet som kommer efter en stund.

En bra bitter vinteröl som gör sitt jobb. Betyg: 3+

Shepherd Neame Christmas Ale 2009Efterföljande Christmas Ale är bärnstensbrun till färgen med ett ok skum som lägger sig hyfsat snabbt men lämnar spår efter sig utmed glaset. Skummet kan lätt väckas till liv igen vid en snurr i kupan.

Doften känns klassisk brittisk ale, karamellig, lite knäck, alkoholsötma och mandelmassa/aprikoskärnor.

Smak lite kryddig, aningen fruktig med riktning aprikos, knäck, inte speciellt besk, känns ganska snäll och len trots sina 7.0%.

Klassisk brittisk på något vis. Betyg: 3

MNM - Midvinternattens MörkerProvade vidare Midvinternattens Mörker, igen, till kvällens middag som passande juligt nog blev risgrynsgröt. Tyckte ölen passade fint till gröten eftersom den inte är speciellt besk eller bitter men väldigt grötvänligt julkryddig.

Ja, det var allt jag tänkte skriva om gårdagens stillsamma ölande. Senare idag blir det en heldag i ölets tecken med ölbryggning och antagligen även lite öldrickande vilket jag entusiastiskt ser fram emot.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: