Blixtvisit till huvudstaden

Igår blev det ett kort besök till huvudstaden för att fira en kompis som tagit licentiatexamen. Grattis Tomas!

TsingtaoFirandet skedde på en ganska vanlig restaurang vad gäller öl. Med det menas ett mycket begränsat utbud på högst ett par olika lageröl. Det fick bli en 青島啤酒廠, med andra ord en Tsingtao, 4.8%. Kinas största exportöl. Inget speciellt där inte. En frisk men vattnig lager med mindre maltig doft och smak. Inte odrickbart men inte heller speciellt gott men den gör sitt jobb som kinesisk törstsläckare. Betyg:2. Oj, nu blev det visst en snabb recension, det var ju inte riktigt menigen men låt gå.

Monks Café & BreweryEfter maten blev det till att ta en snabb sväng förbi Monks Café på Sveavägen för något mer smakrikt öl. Jag tänkte att jag skulle dricka något de själva låg bakom så jag sippade lite på deras orangebruna friskt humle- och svagt koladoftande Svea IPA, 6.6% vilken kändes frisk, fruktig, humlig och fin men jag kände för något lite mer julkryddigt så jag valde att testa deras ganska nya julöl med belgiska influenser som heter X-Mas Saffron Ale 09 och ligger på 7.1%. Ölet är lite dimmigt brunt och skummar kraftigt så att det byggs upp en liten höjd i mitten av glaset. Doften är söt med mycket markerad saffran. Saffran kan även hittas i smaken men inte alls lika tydligt som i doften. Vidare finns en påtaglig fruktighet och även lite jästiga toner i paletten. En lite kul kryddning som sticker ut en aning från det övriga julutbudet. Betyg: 3+

Järntorgets ArbetarporterEfter denna öl var det så dags att gå mot Uppsalapendeln men det fanns ganska gott om tid innan nästa tåg skulle avgå så det fick bli en liten kupa av Ocean Bryggeriets Järntorgets Arbetarporter, 9.0% som de hade som gästöl på Bishops Arms, Vasagatan. Nattsvart med ett halvcentimeter tjockt bruntonat skum. En rostad, fyllig, maltig doft som även var lite svagt sötaktig med en släng åt knäck och lakrits på något vis. Smaken lite lätt syrligt rostad, inte så mycket kaffe och choklad som förväntades men det fanns fortfarande där vagt. Ölen kändes något frän och jag tyckte mig känna en viss stickande känsla på tungspetsen men trots detta samt den höga alkoholstyrkan var den ganska lättdrucken. Betyg: 4-

En helt ok minitur till storstan även om jag gärna hade stannat lite längre och smuttat på lite fler öl men det får bli en annan gång.

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Blixtvisit till huvudstaden”

  1. Stefan - Beer Drivel Says:

    Den där julölen på Monks låter mycket intressant. Måste nog stanna efter jobbet nån dag och prova den. Har provat en saffranslambic en gång men sen är det tunnsått på saffransölen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: