Gambrinus på bryggeribesök hos Sigtuna Brygghus

Besöket hos Sigtuna Brygghus

Ölsällskapet Gambrinus på bryggeribesök hos Sigtuna Brygghus

Det var ju ett par dagar sen jag lovade ett inlägg om det från Uppsala härstammande Ölsällskapet Gambrinus besök hos Sigtuna Brygghus så jag tänkte försöka mig på en kortare redogörelse för bryggeribesöket och den ölprovning vi hade där.

Vi var nästan en hel busslast som törstiga och förväntansfulla kom till Arlandastad och bryggeriet strax runt halv ett lördagen den 14:e. På plats möttes vi upp av vår ciceron för dagen, Håkan Lundgren. Som är lite av en svensk ölnestor. Hela skaran stegade direkt fram till bardisken för en första öl innan vi satte oss till bords för vad som skulle visa sig bli en ölprovning med inslag av svensk mikrobryggerihistoria (eller som Håkan uttryckte det: småskalig ölbryggning i Sverige). Eftersom jag anade att det kunde bli en hel del öl så tänkte jag att det var bäst att gå ut lugnt med smakerna och startade med en Gas-Jannes Golden Ale som givetvis visade sig vara den första ölen i den organiserade provningen av totalt sju Sigtunabrygder.

Jag tänkte inte i detta inlägg skriva om vad Håkan sa om den svenska ölhistorien för det blir lite för långt att både läsa och för mig att skriva vid denna tidpunkt på dygnet. Det får jag helt enkelt ta vid ett annat tillfälle. Nu får det bli en kortare genomgång av ölprovningen. (Ölbeskrivningarna direkt efter ölnamnen kommer från Håkan).

Ölprovningsölen hos Sigtuna Brygghus

De sju ölen som ingick i provningen

I. Gas-Jannes Golden Ale 5.0%, överjäst modifierad tysk kölsch: Gyllengul/ljus bärnsten. Litet skum och kolsyra. Doften svagt fruktig, lite åt honungshållet, kartong. Smaken ganska mild, mjuk och balanserad med en fin beska, lätt humlighet och jästighet. Mitt betyg (MB): 3. Total placering i gruppen, där 1 är bäst och 7 är sämst (TPiG): 4.

II. NY-lager 5.2%, amber lager och ett provöl som finns ute på krogen ibland: Ljust brun/bärnsten. Fint skum som lägger sig snabbt. Doften sötaktig, lite lätt bränd med en svag äppelsyrlighet. Lite fruktig och karamellig. Gott och lättdrucket. MB: 3+. TPiG: 5.

III. Biskop Stefans Kalk 4.7%, wit, veteöl med 50% vetemalt och kryddats med koriander, lime och apelsin: Grumligt ljusgul. Noll skum. Doften fruktig, apelsin. Smaken syrlig, citrus med tydlig apelsinkaraktär. MB: 3+. TPiG: 6.

IV. MNM 09 6.2%, licensbryggd, recept Stefan Gustafsson, kryddad med nejlika, kardemumma, kanel, pomerans, 1g amarillohumle/kg vört: Mörkt mörkbrun. Skummet lägger sig snabbt. Doftar vingummi cassis, enbär, lite apelsin och pors. Smaken enbär, kryddig, nejlika, kardemumma, kaffe och pors. Stor fyllighet. Fint någorlunda annorlunda. MB: 4-. TPiG: 1.

 V. Holiday Booster 2008 7.5%: Brun. Lite skum. Doften fruktig, jästig. Smaken alkoholig, syrlig, oxiderad och lite frän. MB: 2. TPiG: 7.

VI. Holiday Booster 2009 7.5%, belgoyttring, två jäststammar: Mörkbrun. Obefintligt skum. Doft nejlika, kanel, söt. Smak kryddig, kraftig. Allmänt kryddig, god och ganska lätt. MB: 3. TPiG: 3.

VII. Snowblind 7.5%, licensbryggd: Mörkbrun/bärnsten. Skum snabbt borta. Doft fruktig, lite aprikos, nejlika. Smak besk, nästan lite alkoholsöt. Stor fyllighet och allmänt kryddig. MB: 3+. TPiG: 1.

Provningsprotokollet från Sigtuna Brygghus

Mitt provningsprotokoll

Ja det var alla öl från själva provningen. Delad vinnare blev alltså de båda Wicked Wine-ölen MNM och Snowblind. Totalt 14 personer hade sitt högsta betyg till någon av dessa två.

Håkan pratade under själva provningen lite om ölprovningar generellt vilket kan vara lite intressant i anslutning till detta. Han tyckte bl a med glimten i ögat att för att ”riktigt” kunna säga något om en öl borde man testa den minst tio gånger och med en hel flaska varje gång. Vidare fanns det enligt honom tre typer av ölprovare.

 • Typ A: Testar samma öl varje gång för att kontrollera att det inte ändrats. Proffstestare.
 • Typ B: SM i hembryggning, typgalningar dvs ligger det inom ramen för öltypen den utgör sig för att vara?
 • Typ C: Är ölen god eller inte?

Han tyckte även det var viktigare med grupprovningar och genomsnittsbetyg än enskilda ”tyckare” och gav oss bloggare en liten känga. Men det var väl inget nytt, då dessa åsikter även verkade komma fram lite när Schnille & Schmak pratade med honom på SB&WF. Han verkade inte heller ha så mycket till övers för ölbetygsnätsidor (läs Ratebeer, Beeradvocate) då han tyckte deras betygsystem var lite oöverskådligt och krångligt. Själv körde han en enkel 1 till 5 skala med plus och minus (som jag :)). Själva ölprovningen i Sverige i dess modernare organiserade form utvecklades enligt Håkan under 80-talet med lite ölsällskap och dylikt. Tidigare än så fanns inte mycket till organiserat öldrickande. 1970 fanns endast 43 sorters öl i produktlistan hos Systembolaget så visst, så väldigt mycket provning (på starkare öl) kan det ju inte ha varit innan 1980. Enligt Håkan var det 32 öl i sortimentet år 1977 och det var även då, säger han, ölkulturen var i botten. Efter ölsällkapens bildande i början av 1980-talet bildades år 1985 Ölfrämjandet och på den vägen är det.

Nåväl nog om provningshistoriken. Efter vår ölprovning blev det fritt val av ölaktiviteter. Det mesta i form av häng i puben varvat med rundvandring i bryggeriet. För min del blev det både och, plus att se till att prova mig igenom resten av sortimentet som fanns tillgängligt. Men det får komma i ett annat inlägg.

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Gambrinus på bryggeribesök hos Sigtuna Brygghus”

 1. Fuller’s Old Winter Ale & Shepherd Neame Christmas Ale « Gjölen Says:

  […] provade vidare Midvinternattens Mörker igen till kvällens middag som passande juligt blev risgrynsgröt. […]

 2. 2009 års sista öldag och inlägg « Gjölen Says:

  […] Det blev även ett mycket lyckat, gott ölande och intressant besök hos Sigtuna Brygghus […]

 3. Pubkväll hos Sigtuna Brygghus « Gjölen Says:

  […] I den schyssta bryggeripuben lär det finnas lite blandade Sigtunaöl som vanligt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: