Snart släpps årets julöl

Nu på måndag den 16 november är det så dags för det stora julölsläppet hos Systembolaget. I år är det hela 45 stycken julöl (39 om man inte skiljer på storlek, burk och flaska) som finns att köpa varav alla finns med i julsektionen i novembernumret av Varunytt. Alla öl kommer dock inte till alla butikerna av diverse skäl. T ex gör ju utrymmesbristen hos många mindre butiker utbudet något begränsat. Men misströsta inte, för du kan ju alltid beställa.

Av de 39 olika ölen är lite mer än hälften svenska. Närmare bestämt 24 stycken och av dessa klassas sju stycken som ale och resten som mörk lager. Av de dessa svenska finns sex att få på bruk om så önskas och 23 på flaska. Många är julöl som kommer från de storproducerande bryggerierna  dvs av märkena Arboga, Carlsberg vilket även Falcon och Pripps tillhör, Krönleins, Spendrups där Mariestad och Gotlands Bryggeri ingår,  Sofiero (som tillhör Kopparberg) och Åbro. Hela fjorton stycken olika öl kommer från dessa bryggerier.

Svenska julöl från bryggerijättarna

Resterande tio kommer från de svenska mikrobryggerierna Slottskällan, Grebbestad, Jämtlands, Nils Oscar, Nynäshamns, Oppigårds samt Sigtuna.

Svenska julöl 2009 från mikrobryggerier

De femton utländska ölen är ganska väl spridda över övriga större ölproducerande länderna. Ett från tyska Ayinger, ett från franska Les Brasseurs de Gayant, ett från norska Nøgne Ø, två danskar från Mikkeller respektive Jacobsen Carlsberg Danmark, tre belgare från Brouwerij Corsendonk, Brasserie d’Achouffe och Brasserie Caracole, tre amerikaner från Boston Beer Company, Anchor Brewing Company och Great Divide Brewing Company samt fyra britter från Fuller Smith & Turner, Harviestoun Brewery, S:t Peter’s Brewery och Shepherd Neame.

De utländska julölen hos Systembolaget 2009

Så det ser ut att bli en jul med julöl även i år. Säkerligen kommer nog en hel del sälja slut redan en bit innan jul så det gäller att proviantera i tid eller att vara vaksam på vilka som verkar gå åt snabbt och i så fall kvickt se till att få med några flaskor. Ett tips är att försöka köpa ett par öl från de svenska mikrobryggerierna i tid och då speciellt de som i media får höga betyg i julölsrecensionerna som säkert börjar komma snart. Så för egen del blir det av svenskölen nog ett par Snowblind, MNM – Midvinternattens mörker, Nils Oscar Julöl och Oppigårds Winter Ale. I alla fall nu till en början för att säkra lite fina svenska öl till julbordet. Vid sidan av dessa blir det nog även ett par olika av de utländska också skulle jag tro.

Annonser

Etiketter: , ,

8 svar to “Snart släpps årets julöl”

 1. Systembolagets ölnyheter 1 december « Gjölen Says:

  Ett senare inlägg om ölsläppen i december har länkats till det här inlägget.

 2. Holger Says:

  Tack för en bra sammanställning. Har inte hunnit köpa några julöl än. Finns det några favoriter?

  • Johan Says:

   Om man gillar kryddighet testa MNM, om du gillar en värmande ale testa Hibernation, om det är värmande lager som gäller ta då Ayinger Winter-Bock och om du gillar brittisk öl varför inte köpa Mr Sno’balls.

 3. Fuller’s Old Winter Ale & Shepherd Neame Christmas Ale « Gjölen Says:

  […] Så var det då dags för ett par till av de så kallade ”julölen”. […]

 4. Julölen verkar försvara sin plats på bordet « Gjölen Says:

  […] Det handlar helt enkelt om julöl. […]

 5. Ölsällskapet Gambrinus julölsprovning « Gjölen Says:

  […] De ölen som vi provade var alla svenska julöl som Systembolaget saluför över hela riket plus två stycken ur beställningssortimentet: Holiday Booster och Julnarren. […]

 6. Julölsrean är igång « Gjölen Says:

  […] Systembolaget har nu sänkt priserna på 2009 års julöl. Hög tid att köpa på sig lite bra julöl inför nästa december med andra ord. Även om man nästan, observera nästan, har hunnit ledsna […]

 7. Nøgne Ø Underlig Jul « Gjölen Says:

  […] Jag upptäckte nyligen att jag inte har skrivit om alla julöl jag faktiskt provat i år så jag får se till att göra det nu innan julen officiellt är över. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: