Etiopiska öl

På flygplatsen i Addis Ababa (Bole International Airport ADD) sprang jag på två etiopiska öl jag inte lyckats prova tidigare. Tax-freebutiken där ölen hittades kändes väldig ödslig och alla varorna hade spridits ut väl för att inte de stora ytorna skulle kännas alltför tomma. Hur som helst stod två sex-pack öl av två olika etiopiska öl på display på en bänk. De såg inte ut att vara en alltför rykande åtgång för det kändes lite som om ölen hade stått där ganska länge men bäst före datumet var fortfarande en bra bit in på 2010 så jag slog till på två flaskor.

Taxfreeöl i Addis Ababa

Flaskorna köptes för en dryg vecka sedan och har sedan dess transporterats runt lite men har sen ett par dagar tillbaka stått kallt och fint i ett kylskåp. Tills idag då det är dags att provsmaka.

 

Först ut är Meta Beer, 5.0% från Meta Abo Brewery: Gyllene färg. SKummar väldigt men det lägger sig snabbt.

Doften brödig plus något annat mystiskt söt plastigt.

Smaken känns mycket speciell. Duschschampo, sursöt, honungs i mängd, metallisk, rostig? Är även besk på något underligt sätt. Känns lite som man blandat dålig rom med öl.

Ölet känns äckligt på gränsen till odrickbart. Måste vara något fel. Antagligen har det stått soligt och varmt under en lång period. Betyg: 1

 

Öl nummer två är Harar Beer, 4.25% från Harrar Brewery: Gyllene färg. Även detta öl skummar stort under upphällning och faktiskt sticker ett ganska fast skum upp ur flaskan redan när man öppnar. Skummet lägger sig dock kvickt.

Doften är lik föregående öl. Känns honungssöt, svagt plastig och lite som lacknafta tycker jag.

Smaken är väldigt lik den första ölen. Ger samma typ av schampo, sursöta, metalliska och mystiska vibbar.

Som sagt det måste blivit något knas med dessa öl där de stod på den välexponerade hyllan och det verkade ju inte heller som om det var någon vidare omsättning på ölen så vem vet hur länge de stått där. Hur som är det inte alls drickvänligt även om Harar Beer kändes lite mindre odrickbar. Kanske hade vant mig eller så berodde det på att den var något svagare alkoholmässigt. Betyg: 1+

Harar Beer and Meta Beer

Jag hoppas för ölens skull att det blivit något fel och att jag kommer kunna få prova dessa öl igen i framtiden men då med lite mer säkrare bakgrund vad gäller förvaring och färskhet. Jag vet ju sen tidigare att etiopisk öl inte är så illa då de har några andra märken på Uppsalas lokala etiopisk/eritrianska restaurang Messob.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Etiopiska öl”

  1. 2009 års sista öldag och inlägg « Gjölen Says:

    […] Ölutbudet i Portugal, Egypten, Etiopien och Tanzania inte det bredaste med det är alltid kul att prova de inhemska. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: