Fraoch, Heather Ale

Hamnade för några dagar sedan på Williams British Pub tillsammans med en god vän för en kvällsavslutande öl. Stod ett tag och funderade/velade framför glasskåpet där de har sitt ganska breda flasksortiment uppställt för beskådan. Tillslut föll valet på den smått historiska och urgamla skotten Fraoch, Heather Ale, 5% från Williams Brothers Brewing Co.

Det här är ett specialöl helt utan humle och som lär ha mycket mycket gamla traditioner så långt bak som från ett par tusen före år noll. Det är ölet som i stället för humlen är kryddat med de gamla smaksättarna ljungblommor och pors.

Ölet har legat i dvala under ett antal hundra år men började nyproduceras igen 1992 av Bruce Williams på the Craigmill Brewery i Strathaven vilket lär ha byggts speciellt för detta öl. Där bryggdes ölet fram till 2003 då det inte längre hade tillräkligt stor kapacitet för det allt populärare ölet. Från 2004 och till dags dato bryggs ölet på Alloa Brewery.

Så nu till vad jag tyckte om denna flaska specialhistoria:

Ölet är blekt bärnstensfärgat med ett lätt, flyktigt skum som lämnar några hintar om dess existens utmed glaset.

Doften var frisk, fräsch och blommig på ett sommarängsvis. Något lite mer rökigare toner tyckte jag mig ana där någonstans långt bort.

Smaken kändes frisk och lätt, ingen direkt beska att tala om. Det enda som riktigt slog mig var den ganska närvarande cassis-/svarta vinbär-smaken vilket säkerligen kommer från de söta ljungblommorna. Vad gäller porsens inflytande kände jag inte av mycket. Kort, ganska torr eftersmak som dock lämnar något blommigt kvar för att minnas det nyss nersvalda.

Ett ganska kul öl men inte på något exceptionellt sätt och inte heller helt fantastiskt i upplevelsen. Hur som var det kul att testa och det. Betyg: 3

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: