Nu kanske ölen kan hålla längre men bli mindre nyttig

Nyligen publicerade data i tidskriften Journal of Materials Chemistry kan komma att revolutionera ölets livslängd.

Om tekniken och de konstgjorda molekylerna i artikeln ”Water-compatible imprinted polymers for selective depletion of  riboflavine from beverages” kan börjar appliceras inom bryggeribranchen kan det alltså innebära att man kan förlänga ölets hållbarhet avsevärt mycket längre än idag.

Det som gör att ölet blir gammalt är att vitamin B2 (riboflavin) tillsammans med ljus oxiderar ämnen från humlen till svavelväten. Det forskarna, bl a svensken Börje Sellergren, kommit på är alltså ett sätt att artificiellt ersätta b-vitaminet med en konstgjord ekvivalent och således stoppa upp oxiderandet i ölen.

För er som dricker öl för att få fint hår är detta inte en så glad nyhet då det är just vitamin b2 som anses ha de välgörande effekterna.

Lite mer om denna upptäckt och bakgrunden till den kan läsas i senaste numret av Forskning & Framsteg.

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: