Ölbevakning hos Dagens Nyheter

 DNs ölexpert Ulrika Nyström Ljung skriver ungefär en gång i månaden kort om de nya ölsläppen på Systembolaget och den senaste tiden har hon skrivit ganska varmt om de Sierra Nevada-öl som dykt upp. T ex fick Torpedo ett fint omdöme nu senast när oktobernyheterna gicks igenom i söndags.

Nu till lite reflektion. Jag undrar om detta tillsammans med tidigare fina omdömen till viss del kan ligga bakom den rykande åtgången på just Sierras öl. DN har ju ganska stor genomslagskraft och det är ju allmänt känt att informationsflödets riktning starkt påverkar vad vi tycker/köper. Alltså det som  skrivs om i bl a tidningarnas recensioner influerar oss läsare en hel del. Man har t ex visat att om man skapar förväntningar innan en (vin)provning påverkar det resultatet.

Vad vill jag komma då? Jag vet nog inte riktigt, jag mest svamlar. Det optimala vore kanske att prova alla öl ovetandes vad man dricker dvs blint. I och för sig kan man ju argumetera att själva tillkomsten, bakgrunden, raritetsfaktorn runt ölet förhöjer hela upplevelsen. Så vad ska man göra? Det beror väl mycket på sammanhanget och egentligen får man väl göra som man vill. Det finns ju inget direkt behov av att standardisera förfarandet kring ölbedömningar eftersom det ändå till sist handlar om personlig smak.

Ja ja, det blev kanske ett lite osammanhängade inlägg men jag ville nog bara belysa lite hur stor makt ölskribenter i dagspress har. Det är ju bra att de skriver om öl men jag önskar nog att de skrev ännu lite mer så att man kunde göra sig en bättre uppfattning om deras kunskap, tycke och smak.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: